Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jihomoravském kraji se zvyšuje počet nakažených virem HIV

V Jihomoravském kraji se v letošním roce zvýšil počet lidí nově nakažených virem HIV. Hygienici jen za prvních devět měsíců evidují 11 případů, zatímco dříve každoročně přibývalo do deseti nakažených.

Novinářům to dnes řekla Renata Ciupek z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Podle ní se lidé přestávají onemocnění AIDS obávat a ztrácejí ostražitost.

Hygienici evidují v Jihomoravském kraji zhruba 170 nakažených virem HIV. Stoupající trend zaznamenala celá republika, kde je letos přes 2300 lidí s HIV. Loni jich bylo o 200 a předloni o 500 méně. Vir HIV způsobuje onemocnění AIDS, které má za následek ztrátu imunity.

Podle hygieniků lidé bagatelizují možné riziko nemoci. "Myslí si, že se jim nic nemůže stát, a pokud se nakazí, medicína si s tím umí poradit. Pravda je však taková, že léčba pouze oddálí příznaky, ale onemocnění nezvrátí ani nevyléčí," zdůraznila Ciupek. Doplnila, že léčba pomáhá pouze tehdy, pokud je pravidelná a včasná. Bez léčby lidé umírají do deseti let, při včasné léčbě někdy i za 20 a více let.

Hygiena počet nakažených sleduje od roku 1986. "Na počátku tisíciletí bylo v kraji 30 nakažených. Od té doby máme každoročně deset nových případů a letos už jich evidujeme za tři čtvrtě roku 11, což ještě není konečné číslo," řekla Ciupek. Podle ní se ukazuje, že se drtivá většina nakazila nechráněným sexuálním stykem. "Nejrizikovější je nechráněný sexuální styk muže s mužem. Nákaza však nepostihuje jenom homosexuální muže, ale v poslední době také ty bisexuální, kteří pak nákazu přenášejí na svoji partnerku," upozornila Ciupek. Zdůraznila, že by lidé měli dbát na chráněný sex. Zájemci si mohou nechat udělat testy na HIV u svého praktického lékaře, ale třeba i v transfuzních stanicích, kde personál příchozí testuje kvůli odběru krve.

V České republice bylo k poslednímu září letošního roku přes 2300 lidí nakažených virem HIV.

Zdroj: ČTK

Štítky ČR, zdraví, hygiena, AIDS, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, HIV, virus, nemoc, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihomoravském kraji se zvyšuje počet nakažených virem HIV  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.