Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ÚS zrušil nadstandardy i zvýšení poplatků za hospitalizaci

Ústavní soud (ÚS) dnes zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků. Jde o klíčové části vládní zdravotnické reformy.

Nadstandardy - příplatky pacientů za kvalitnější péči - budou zrušeny v okamžiku zveřejnění nálezu ÚS ve Sbírce zákonů, zhruba do čtrnácti dní. Zbylé dvě části reformy jsou zrušeny s odloženou platností. ÚS dal zákonodárcům čas do konce letošního roku, aby zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici a pokuty za nevybírání regulačních poplatků zrušili sami. 

Všechny zrušené části zdravotnické reformy jsou zakotveny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Tyto sporné paragrafy požadovalo odstranit ze zákona 51 poslanců opoziční ČSSD. Několik soudců ÚS si vyhradilo odlišné stanovisko k dnešnímu rozhodnutí. 

Norma umožnila rozdělení péče na "základní" a "ekonomicky náročnější" - tedy standardy a nadstandardy. Pokud v konkrétně vymezených situacích existovaly dvě rovnocenné alternativy léčby, mohl si pacient vybrat mezi základní a nadstandardní.

Pojišťovna ale podle dosavadní podoby zákona hradila "takový způsob zdravotních služeb, který je v souladu s účelným a hospodárným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění" - tedy levnější variantu. Rozdíl v nákladech platí pacient.

Lidé si zatím mohou vybírat například lepší oční čočky, lehčí sádru nebo lepší očkování. V budoucnu mohlo být nadstandardů více, zatím je ale ministerstvo zdravotnictví neprosadilo.

Sociální demokraté kritizují také zvýšení poplatku za lůžkovou péči v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Stokoruna může mít podle ČSSD pro seniory, děti a sociálně slabé takzvaný rdousící efekt, což je termín zavedený ústavními soudci v jejich prvním nálezu o poplatcích ve zdravotnictví.

Další sporné paragrafy upravují pravomoc pojišťoven ukládat až milionové pokuty poskytovatelům péče, a to například za to, že nevybírají od pacientů regulační poplatky.

Dnešnímu vyhlášení nálezu nepředcházelo žádné veřejné projednávání, soudci se tentokrát obešli bez něj. Návrhem se zabývali od prosince 2011. Nynější soudce zpravodaj Jiří Nykodým kauzu převzal od Jiřího Muchy, jemuž vypršel mandát ještě předtím, než stačil případ dotáhnout do konce. 

Svůj dosud asi nejvýznamnější nález z oblasti zdravotnictví vyhlásil Ústavní soud v květnu 2008. Tehdy zamítl návrh ČSSD na zrušení zdravotnické části vládní reformy veřejných financí, která zavedla poplatky u lékaře. Podle tehdejšího nálezu nejsou poplatky protiústavní, pokud nemají "rdousící efekt" a nevytvářejí bariéru v přístupu ke zdravotní péči.

Zdroj ČTK

Štítky ústavní soud, zdravotnická reforma, nadstandardy, Brno, poplatek, zdravotnictví, ČSSD, Jiří Mucha, Jiří Nykodým

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚS zrušil nadstandardy i zvýšení poplatků za hospitalizaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.