Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sváteční Brno se odělo do ledu a mlhy, přibývá onemocnění

Ještě před Štědrým dnem to vypadalo, že se Brno po letech konečně dočká bílých Vánoc. Sníh sice o svátcích vydržel, ale námraza a mlha, kterou by moravské metropoli mohl závidět i Londýn, původní očekávání zhatily.

Ráz nevlídného počasí měl ale přece jenom jedno pozitivum. Méně se jezdilo a bylo tím pádem méně dopravních nehod. Podle policejní statistiky nejméně za posledních pět let.

Na druhou stranu se nikomu moc nechtělo na čerstvý vzduch, a tak většinu času trávil u vánočních pochoutek, televize nebo počítače.

Teplotní inverze, která Brno pokryla, navíc způsobila, že na rozdíl od Čech, kde teploty stoupaly nad deset stupňů a na mnoha místech padly dlouhodobé rekordy, se teploty držely jen těsně nad nulou.

Mlha a vlhké počasí zároveň přinesly zvýšený výskyt onemocnění horních cest dýchacích. Ordinace lékařské pohotovosti byly po oba sváteční dny plné, problémy měly zejména děti a mládež.

„Většinou se jedná o klasická respirační onemocnění typická pro zimní období, kdy slunce a mráz střídají plískanice a mlhy. Rýmy, kašel a zvýšené teploty jsou typickými projevy těchto povětrnostních výkyvů,“ přiblížil příčiny zdravotních problémů dětský lékař Jiří Drábek.

„U dospělé populace zatím neumíme rozsah těchto onemocnění odhadnout. Byly svátky, mnoho lidí si vzalo do konce roku dovolenou. Takže pokud mají tyto zdravotní problémy, léčí se většinou sami v teple domova. Více budeme vědět až po Novém roce, kdy půjdou opět do práce, nebo zaplní ordinace,“ doplnil praktický lékař Ilja Knotek.

S ním souhlasí i ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček. „V žádném případě v tuto chvíli nemůžeme hovořit o nějaké epidemii a už vůbec ne o chřipce. Ta přichází většinou až koncem ledna nebo v únoru,“ konstatoval.

Podle něho tento ráz počasí respiračním chorobám přímo nahrává. Lidé by měli chodit teple oblékaní, neměli by v takovémto nečase dlouho pobývat venku a měli by jíst co nejvíce zejména čerstvých vitamínů v podobě ovoce a zeleniny.

„Naše tělo je oslabené a my mu musíme pomoci, aby si vytvořilo obranné protilátky. Pohyb, otužování, zdravé stravování a také důležité vitamíny k obraně proti sezonním nemocem významně napomohou,“ zdůraznil Mareček.

Štítky Brno, nemoc, sníh, déšť, mráz, mlha, lékaři, Londýn, Vánoce, Česko, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sváteční Brno se odělo do ledu a mlhy, přibývá onemocnění  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.