Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Srdeční fibrilaci odstraní ledový balonek

Rychlejší, jednodušší a účinnější než léky. Taková je metoda balonové kryoablace, kterou začali letos v červnu jako první na Moravě používat lékaři z Fakultní nemocnice Brno na léčbu fibrilace srdečních síní, tedy nepravidelného a rychlého bušení srdce, které způsobuje vznik krevních sraženin a dušnost.

Při zákroku vpíchnou lékaři pacientovi do třísel jehlu s balonem zmrazeným oxidem dusným. „Pomocí něj zamrazíme tkáň. Zabráníme tím vniku impulzů, které fibrilaci spouští, do srdeční síně. Teplota srdce v tu chvíli dosahuje mínus padesáti stupňů Celsia,“ popsal vedoucí lékař interní kardiologické kliniky brněnské fakultní nemocnice Lubomír Křivan.

Pacient je při úkonu plně při vědomí. „Pouze ho zklidníme pomocí léků. Navíc po zákroku nebude mít jizvy,“ sdělil kardiolog.

Novou metodu v České republice zatím používají jen v Praze a Českých Budějovicích. „Bohužel se pomocí ní dá léčit jen záchvatová forma fibrilace. Tedy ta, kdy se opakují krátké arytmie, které se spontánně samy ukončují,“ informovala mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Balonová kryoablace sice nemocné nedokáže zcela vyléčit, výrazně však zlepší kvalitu jejich života a sníží riziko komplikací. „Navíc je metoda účinnější než léky, které musí lidé brát denně. Po tomto zákroku ani není nutné docházet na kontroly do nemocnice, pacienty sleduje jejich kardiolog,“ řekl Křivan.

Nemoci srdce jsou stále nejčastější příčinou úmrtí v České republice. „Konkrétně fibrilací komor trpí dvě procenta populace. Ve věkové skupině nad šedesát let je to až deset procent,“ podotkl kardiolog.

Autoři

Štítky srdce, léčba, nemocnice, Brno, lékař, Fakultní nemocnice Brno, Morava, Česko, Praha, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srdeční fibrilaci odstraní ledový balonek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.