Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Šestinedělí – dá se zvládnout bez deprese?

Malostranská Drbna se rozhodla rozšířit svá témata o novou sekci určenou převážně ženám - maminkám. Můžete se těšit na články o mateřství, rodičovství, tipy na akce a výlety s dětmi a na rozhovory se zajímavými lidmi. Abychom toto téma vzali opravdu postupně, začneme prvním obdobím mateřství, tím nejemotivnějším - šestinedělím.

Šestinedělí je pro mnoho žen jedno z nejnáročnějších období. Přijde po náročném těhotenství, bolestivém porodu a nejhrůznější fakt je ten, že se nedá vypnout. Doprovází čerstvé maminky při prvních chvílích s novým členem rodiny a někdy může tyto chvíle značně znepříjemnit. Následující článek popisuje nejen průběh těchto poporodních týdnů, ale poskytne i rady, jak se na šestinedělí připravit a zvládat jej s přehledem.

Šestinedělí je rozděleno na rané a pozdní období. Rané šestinedělí, při kterém dochází k hojení ran způsobených porodem, trvá přibližně 10 dní. Pozdní období trvá 6 – 7 týdnů a žena se v něm postupně dostává do původního fyziologického a anatomického stavu. Dochází ke zpevnění pánevní oblasti a k opětovnému posílení břišních svalů. Takto popisuje odborná literatura fyzickou stránku šestinedělí.  Ale co psychika čerstvých maminek? Narození dítěte je silný emotivní zážitek, který nemůže nechat chladným snad nikoho. Dítě převrátí každé ženě a celé rodině život naruby. Maminky jsou pod tíhou hormonů citlivé, choulostivé a deprese toho bývají častým průvodcem.

K tomu všemu se dále přičítá přitěžující okolnost v podobě současného vzoru ambiciózní a moderní matky, který ženám první týdny s miminkem rozhodně neulehčuje. Naopak. Dříve o čerstvou rodičku i dítě pečovala celá rodina a matka tak dostala prostor pro své miminko i pro poporodní hojení, rekonvalescenci a aklimatizaci. Dnešní moderní žena musí sama – ano, úplně sama - zvládat nejen to krásné malé novorozeně, ale i domácnost a neodbytné návštěvy příbuzných a přátel. Proč ze sebe děláme superženy a matky? Nemělo by to být naopak?

Příprava je základ úspěchu

Připravte se. Před odjezdem do porodnice si dejte práci s generálním úklidem domácnosti, navařte si do zásoby, připravte veškeré oblečení, pokojíček, předejte návod k použití domácnosti partnerovi – teď je tu pár dní pánem on. Vězte, že řádně připravená si ulehčíte práci a připravíte se o stres a případné rozepře s partnerem.

Žádejte podporu okolí a odpočívejte

Nestyďte se požádat svou rodinu a přátele o pomoc. Počínaje partnerem, který by měl první týdny trávit s vámi, a konče kamarády, kteří mohou nakoupit, zajít na poštu i vyvenčit psa. I když novorozeně přes den v průběhu prvních týdnů spinká, připravte se na to, že může jít jen o prohozený spánkový režim a v noci se nevyspíte nejen vy, ale i partner a v nejhorším případě i sousedé. Při každé volné chvíli odpočívejte, a pokud v noci nespíte, dopřejte si spánku alespoň v průběhu dne.

Pozor na návštěvy

Návštěvy jsou ožehavé téma. Na jedné straně je těžké odmítnout rodinu a odepřít jim přivítání se s novým členem rodiny. Na druhé straně jste to právě Vy, kdo určuje pravidla. Některé maminky přítomnost ostatních vyloženě vyžadují. Většina z nich však, a to zcela oprávněně, potřebuje soukromí a klid. Důležité je vyjasnit si pravidla hned na začátku, předejdete tak nepříjemným situacím.

Podpora partnera

Na dítě rozhodně nejste sama. Angažujte tatínka nejen do péče o miminko, ale i do péče o domácnost. Nejlépe si hned po návratu z porodnice rozdělte činnosti a určete, které spadající do zodpovědnosti tatínka. Ideální a častá „otcovská“ činnost je koupání nebo první ranní přebalování. Věřte tomu, že jakmile se tatínek nezapojí hned v prvních dnech, bude již těžké zvykat jej na nový režim.

Vyplačte se

Možná nejdůležitější rada na závěr. Když vás přepadne pocit lítosti, soucitu, rozčílení či jakékoli emoce, nezadržujte v sobě ani kapku slzy či vzteku. Zavolejte kamarádce, mamince, promluvte si s partnerem nebo se jděte vyplakat. Hormonální nevyrovnanost nutí ženy dojímat se u absolutních banalit. Rozhodně se za časté návaly pláče nestyďte, jelikož příroda ženám neposkytla žádnou pauzu na nabrání nových sil mezi porodem a péčí o dítě a je zcela logické že naše těla patřičně reagují.

Mateřství je nádherné a šestinedělím vše jen začíná. Užívejte si vaše malé miminko, věnujte mu veškerou lásku, a jestliže zrovna trpíte depresemi či únavou po nevyspání, myslete na budoucnost a věřte, že děti vám darovanou péči vrátí. 

Napsala: Eva Fischerová

Štítky deprese, rodina, porod, Eva Fischerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestinedělí – dá se zvládnout bez deprese?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.