Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rakoviny kůže přibývá, lékaři vyšetří lidem znaménka

Rakoviny kůže podle lékařů neustále přibývá, za posledních 40 let se počet případů zešestinásobil. Lékaři proto lidem v pondělí 6. května v Den melanomu vyšetří na několika místech v Brně znaménka. Na rakovinu kůže v Česku ročně zemře zhruba 300 lidí.

Například loni lékaři z Masarykova onkologického ústavu během Dne melanomu objevili bazaliom, tedy nejčastější typ rakoviny kůže, u 15 ze 120 lidí.

Zájemci o vyšetření znamének mohou v pondělí přijít buď do stanu na náměstí Svobody nebo do dvou ambulancí v Masarykově onkologickém ústavu. V pondělí 13. května budou lékaři vyšetřovat ve Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Na náměstí Svobody použijí odborníci poprvé takzvaný videodermatoskop se stonásobným zvětšením, díky kterému znaménka lépe vyšetří.

„Melanom zasahuje čím dál víc i mladší generaci do 40 let. Česká republika je celosvětově na devátém místě ve výskytu melanomu mužů a na devatenáctém místě žen. Zabránit vzniku onemocnění může pravidelné samovyšetřování a sledování změn na kůži,“ informovala mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová.

Za zvýšení výskyt rakoviny kůže v posledních letech může podle lékařů více faktorů. Lidé častěji jezdí na dovolené k moři a do tropických oblastí a také se snižuje množství ozonu nad Zemí.

Například desetiprocentní úbytek ozonu znamená podle odborníků dvacetiprocentní nárůst UV záření na zemském povrchu a 40procentní nárůst kožní rakoviny,

Znaménka budou během Dne melanomu lékaři vyšetřovat i v jiných městech, například v Praze či v Ostravě. Loni vyšetřili ve třech největších městech u nás celkem 3 523 návštěvníků a objevili 103 zhoubných kožních nádorů.

Zdroj: ČTK
Foto: www.melanomy.cz

Štítky zdraví, melanom, Den melanomu, Brno, znaménka, rakovina, kůže, rakovina kůže, lékař, Česko, Masarykův onkologický ústav, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Praha, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakoviny kůže přibývá, lékaři vyšetří lidem znaménka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.