Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radní chtějí sloučit městské nemocnice pod jedno vedení

Zefektivnit a stabilizovat provoz a léčebnou péči je cílem záměru sloučit Nemocnici Milosrdných bratří a Úrazovou nemocnici, který ve středu schválili radní města.

V následujících týdnech povede vedení města diskuzi se všemi dotčenými subjekty, která z právnických osob může přetrvat a která zaniknout, případně bude uvažovat nad jiným modelem centrálního řízení tak, aby obě nemocnice tvořily jeden funkční celek.

„Pro efektivní zajištění zdravotní péče v městských nemocnicích se ukazuje jako nezbytné, aby byly obě nemocnice řízeny jedním managementem,“ řekl k záměru náměstek primátora Matěj Holan, který má brněnské zdravotnictví na starosti.

Zdravotní péče zůstane v každém případě zachována v obou zdravotnických zařízeních, tedy jak v Úrazové nemocnici Brno na Ponávce, která se nadále bude zaměřovat na chirurgické výkony, tak v Nemocnici Milosrdných bratří na Polní.

Celý proces bude probíhat v úzké spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, řádem Milosrdných bratří a dalšími subjekty.

O záměru byli informováni jak ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal, tak ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. Současně byl s tímto záměrem obeznámen také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Tento krok již získal podporu ředitele brněnské regionální pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřího Kořínka, předsedy Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Rostislava Vyzuly a předsedy senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Jana Žaloudíka.

„Uplynulých několik let ukázalo, že brněnské zdravotnictví musí projít reformou. Musí se stát více efektivním, ekonomicky soběstačným se zajištěním jistoty pro pacienty i zdravotnický personál. Sloučení obou městských nemocnic vidím jako krok správným směrem,“ konstatoval brněnský poslanec Rostislav Vyzula.

Podle primátora Petra Vokřála budou v nejbližší době zahájena jednání s představiteli řádu Milosrdných bratří, kterým patří historická budova a pozemky v Polní ulici. Současná smlouva mezi městem Brnem a řádem je platná do roku 2018.

Nemocnice Milosrdných bratří je nejstarší souvisle fungující městskou nemocnicí na Moravě a po pražské Nemocnici Na Františku druhou nejstarší v Česku. V listopadu 2007 oslavila výročí 260 let od svého vzniku.

Od 1. července 1993 se oddělila od tehdejšího Sdružení zdravotnických zařízení Brno I jako samostatná příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je statutární město Brno. V roce 2000 získala pod svou správu areál léčebny na Červeném kopci.

Štítky nemocnice, Nemocnice Milosrdných bratří, zdravotnictví, Brno, Rostislav Vyzula, Úrazová nemocnice v Brně, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Karel Doležal, Joseph Drbal, Svatopluk Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní chtějí sloučit městské nemocnice pod jedno vedení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.