Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Onkologie se ze Zahradníkovy stěhuje na Žlutý kopec

Tisíce pacientů s rakovinou budou v Brně od konce února jezdit na vyšetření a na kontroly místo do polikliniky v Zahradníkově ulici přímo do Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) na Žlutém kopci.

„Změna je nutná. Pacienti museli často přejíždět z jednoho pracoviště na druhé. Takhle bude vše pod jednou střechou," objasnil důvody centralizace ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček.

Odloučené pracoviště zrušil MOÚ 14. února. Nově otevře příští pondělí už v Bakešově pavilonu na Žlutém kopci. Ambulance fungovala v Zahradníkově ulici od roku 2004 a za dobu své existence vyšetřila více než šest tisíc pacientů.

„Tehdy tam byli odborníci, kteří dělali vyšetření mamografem. Do ambulance jsme mohli posílat naše pacientky, bylo to pro nás výhodné. Ale už několik let tato možnost není, chybí například i ultrazvuk. Lidé tak musejí často přejíždět na Žlutý kopec," vysvětlil náměstek pro léčebně preventivní péči MOÚ Igor Kiss.

Dalším důvodem pro stěhování jsou peníze. „V posledních letech jsme platili stále vyšší nájem. Po změnách ušetříme ročně zhruba 350 tisíc korun. Můžeme je částečně použít na ztrátu vzniklou výpadkem regulačních poplatků," poznamenala ekonomická náměstkyně MOÚ Marie Kučerová.

Polikliniku čekají změny

Změn čeká Polikliniku Zahradníkova v nejbližší době víc. „Nového nájemníka do uvolněných prostor nehledáme. Během plánované rekonstrukce do nich přemístíme některé stávající ordinace," sdělil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Budova má dostat nové výtahy, okna a fasádu. Řemeslníci obnoví také elektrické rozvody.

Opravu polikliniky vítají hlavně lékaři. „Město rekonstrukci slibovalo už několikrát, snad to tentokrát skutečně vyjde," doufá například internistka Hana Svobodová.

Historie sídla současné polikliniky sahá do roku 1922. Projektantem stavby a vnitřního zařízení byl brněnský architekt Jindřich Kumpošt. Komplex budov byl budován ve dvou etapách.

V první etapě, v letech 1922-1924, byla postavena jako nároží ulice Nerudova a Zahradníkova budova Okresní nemocenské pokladny, která měla část administrativní, bytovou a část sloužila pro zubní ambulance.

Budova s majestátním vchodem směrem do Kounicovy ulice, zdobeným sousoším „Zdraví" akademického sochaře Václava Macha, byla v době svého dokončení největší brněnskou stavbou a patří k významným památkám meziválečné monumentální architektury.

Ve druhé etapě, v letech 1927-1928, byla realizovaná stavba léčebného ústavu, tzv. ambulatória, v ulici Zahradníkova a na rohu ulice Veveří.

Od 1. ledna 2014 došlo ke sloučení Polikliniky Zahradníkova a Centra dětských odborných zdravotnických služeb Brno na Žerotínově náměstí v jednu příspěvkovou organizaci města Brna s názvem Sdružení zdravotnických zařízení II Brno.

Štítky onkologie, zdraví, Poliklinika, Zahradníkova, Žlutý kopec, Brno, stěhování, kopec, Masarykův onkologický ústav, Jiří Vorlíček, Jindřich Kumpošt, Hana Svobodová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onkologie se ze Zahradníkovy stěhuje na Žlutý kopec  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.