Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová srdeční čerpadla dostali první dva pacienti

Nová čerpadla nahrazující nemocné srdce, velká jako tlusté tužkové baterie, mají implantovaná první dva pacienti v České republice. Poprvé je použili lékaři z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně.

Podle lékařů jsou právě nové typy čerpadel řešením pro některé pacienty, kteří čekají na transplantaci. Na čekací listině pro transplantace srdce je v ČR zhruba 100 pacientů ročně a jejich počet bude zřejmě narůstat.

Zhruba 10 až 15 pacientů dostane nové srdce poté, co měli dočasně srdeční pumpu. „S mechanickou podporou srdce lze žít dlouho, ale přesto je to dočasné řešení,“ řekl kardiolog Tomáš Kára.

Nový typ čerpadla lze díky malé velikosti zavést miniinvazivně. Pumpa má baterky a svoji řídící jednotku. Operace čerpadel podle odborníků také může omezit imunitní reakci těla, kterou pacienti mívají po transplantaci orgánů od dárců.

Kritéria výběru pacienta pro srdeční transplantaci nebo operaci pumpy jsou přísná a podle mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Šárky Urbánkové je třeba zvolit správný okamžik.

Lékaři z brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu, které Kára vede, spolupracují s americkou Mayo clinic na výběru vhodných kandidátů.

„Technologie se stále vyvíjí a současné pumpy už jsou velmi dobré. Věřím, že časem se podaří vyvinout celé mechanické srdce a že my se na tom výzkumu budeme podílet,“ uvedl Kára.

Zdroj: ČTK

Štítky Zdraví, srdce, čerpadlo, náhrada, nemocné srdce, implantace, pacient, Česko, transplantace, Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Mezinárodní centrum klinického výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová srdeční čerpadla dostali první dva pacienti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.