Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice kvůli chřipkové epidemii zakazují návštěvy

Jihomoravské nemocnice zakazují návštěvy kvůli chřipkové epidemii. Všem zdravotnickým zařízením to doporučila Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje, řekla dnes vedoucí epidemiologického oddělení Renata Ciupek. Nemocnice se doporučením nemusejí řídit, podle Ciupek to však většina z nich dodržuje.

Zákaz návštěv platí ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, v nemocnicích v Kyjově, Břeclavi, Hodoníně nebo Vyškově. Od úterý návštěvy zakáže Fakultní nemocnice Brno nebo Úrazová nemocnice.

V Jihomoravském kraji začala chřipková epidemie před necelými dvěma týdny, kdy hygienici zjistili mezi 1,2 milionem obyvatel zhruba 20.000 nemocných. V pátek se jejich počet zvýšil na bezmála 30.000, což už je pokročilejší stav epidemie. Znamenalo to téměř 2300 nemocných na 100.000 obyvatel. Hranici epidemie přitom ředitel jihomoravských hygieniků Jan Mareček považuje 1500 až 1600 nemocných na 100.000 obyvatel. Nemocných ale může být více. Hygiena totiž zjišťuje nemocné pouze od lékařů. "Další lidé s nemocí k doktorovi nejdou," uvedl Mareček.

"K dnešnímu dni jsme vydali doporučení všem zdravotnickým zařízením na území kraje vyhlásit zákaz návštěv. Je to samozřejmě na rozhodnutí každého. Zařízení mohou konat tak, jak uznají za vhodné," uvedla Ciupek. Podle ní by si měl každý před návštěvou pacienta v nemocnici zjistit, zda jsou návštěvy povolené. Mnoho nemocnic zavedlo zákaz ihned po obdržení doporučení. "Ihned
po obdržení informace od hygieny jsme zavedli zákaz návštěv s okamžitou platností. Do kdy bude trvat, nelze říct. Budeme sledovat aktuální epidemiologickou situaci,"
řekla ředitelka hodonínské nemocnice Věra Dostálová. Stejně mluví i šéfka kyjovské nemocnice Danuše Křiváková nebo mluvčí Fakultní nemocnice u svat Anny v Brně Petra Veselá. "Zákaz bude trvat až do odvolání. Počkáme, až nám dá hygiena pokyn ke zrušení," doplnila Veselá.

Některé nemocnice budou mít zákaz až od úterý. "Vztahovat se bude na porodnici na Obilním trhu, dětskou nemocnici na Čenopolní ulici i na bohunickou nemocnici," poznamenala mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Od úterý zakáže návštěvy i Úrazová nemocnice v Brně. "Musíme tak učinit, abychom zamezili šíření nemocí. Těžké období musíme nějak překlenout," řekl ředitel Karel Doležal.

Doporučení se vztahuje na nemocnice, léčebny, domovy důchodců nebo na obdobná zařízení. Podle Ciupek je jsou jich v kraji desítky. "Zavírají například i domovy důchodců. Informaci máme už z Boskovic, Sokolnic, ale také z brněnského Chovánku," doplnila Ciupek.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, návštěva, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Kyjov, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Petra Veselá, Břeclav, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice kvůli chřipkové epidemii zakazují návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.