Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na sbírku červeného kříže lidé darovali přes 600 tisíc korun

Od 20. listopadu vévodil brněnskému náměstí Svobody vánoční strom, který byl přivezen od myslivny lišky Bystroušky z Bílovic nad Svitavou. Slavnostně rozsvícen byl pak o deset dní později 30. listopadu. Od té doby pod ním byla umístěna i tradiční kasička na sbírku pořádanou brněnským spolkem Českého červeného kříže.

A kolik se nakonec vybralo? Jak štědří byli dárci tentokrát?

„Sbírku jsme ukončili 10. ledna a celkem se na dobročinné účely vybralo 605 116 korun. Je to přibližně stejné množství peněz, jako tomu bylo vloni,“ konstatovala s výsledkem spokojená ředitelka oblastního spolku ČČK Ivana Holásková.

Cení si zejména toho, že i za současné ekonomické krize, kdy lidé mají hlouběji do kapsy, jsou ochotni větší či menší částkou podle svých možností a svého uvážení přispět na potřebnou věc.

Vedle dobročinnosti měla ale sbírka i svoji stinnou stránku. I když je náměstí Svobody monitorováno kamerovým systémem a průběžně zde obcházejí hlídky strážníků i policistů, byla pokladnička jednou vyloupena. K loupeži došlo pravděpodobně v noci na Nový rok.

„Když jsem do centra ve středu ráno (2. ledna) přijela, zjistila jsem, že peníze, určené například na ozdravné pobyty pro nemocné děti, zmizely. Zloděj překonal zámek na kasičce a vybral všechny papírové bankovky. Zbyly jen mince," uvedla Holásková.

Podle jejího odhadu si dosud neznámý lapka po přestřihnutí zámku odnesl přibližně čtyři tisíce korun.

Rekordní částku ve vánoční sbírce zaznamenala tentokrát Armáda spásy. Bezdomovci do červených kotlíků v Brně vybrali celkem 325 tisíc korun. V minulých letech to bylo přes dvě stě tisíc korun.

Po kasičce a ukončené sbírce červeného kříže zmizí z náměstí i vánoční strom. Šestnáctimetrový smrk, který si na podzim vybrali Brňané v anketě, se ukázal v pátek, už odstrojený, kolemjdoucím naposledy.

Štítky Sbírka, červený kříž, Brno, dobročinnost, vánoční strom, náměstí Svobody, kasička, Český červený kříž, Bílovice nad Svitavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sbírku červeného kříže lidé darovali přes 600 tisíc korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.