Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezinárodní centrum ICRC patří ke světové špičce

V areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně byla minulý pátek slavnostně otevřena první část projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu - ICRC (International Clinical Research Center). Jedná se o vědecko-výzkumné pracoviště nové generace a zároveň veřejné centrum špičkové lékařské péče.

ICRC je výsledkem těsné dlouholeté spolupráce odborníků Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Mayo Clinic v Rochesteru v americké Minnesotě. Autory základní koncepce ICRC jsou doc. MUDr. Tomáš Kára a profesor Virend K. Somers.

„Ta myšlenka vytvořit projekt, který by posunul dosavadní poznání výzkumu kupředu, se zrodila v letech 2001 až 2002 při mém pobytu na Mayo Clinic ve Spojených státech. Inspiroval mě k tomu sám profesor Somers. Dali jsme se dohromady a zde jsou výsledky naší úzké spolupráce,“ řekl při otevření centra jeho vedoucí a spoluautor projektu Tomáš Kára.

Bývalý rektor Masarykovy univerzity a současný ministr školství Petr Fiala ve svém vystoupení vyjádřil radost nad tím, že se projekt podařilo prosadit a že získal podporu všech, kteří se na jeho schvalování podíleli.

„Nebylo to jednoduché, jednání byla složitá. Jsem rád, že se to nakonec podařilo a že dnes můžeme otevřít jeho první část. Zároveň jsem potěšen, že v Brně odstartovala realizace dalšího významného projektu, a to Středoevropského výzkumného centra CEITEC, na kterém se podílejí společně Masarykova univerzita a Vysoké učení technické,“ řekl Fiala.

Výstavba infrastruktury byla zahájena v červnu 2010. Konečné rozhodnutí o poskytnutí dotace na projekt ICRC ve výši téměř 2,4 miliardy korun bylo vydáno Evropskou komisí o rok později 2011. Výzkumné projekty již byly z větší části zahájeny. Do konce tohoto roku se do budovy začnou stěhovat první pacienti.

Ve špičkově vybavených laboratořích zároveň budou zahájeny klinicko-výzkumné aktivity. Ty budou směřovat k nalézání  a ověřování nových metod v prevenci, časné diagnostice a léčbě zejména kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. Tato skupina chorob stojí až ze dvou třetin za příčinami úmrtí.

Centrum se dále zaměří na nové technologie a vývoj léčiv, naváže na již dlouhodobě probíhající spolupráci mezinárodních týmů, které za sebou již mají řadu úspěchů. ICRC se tak stává jedním z nejmodernějších center pro kardiologii a neurologii v Evropě i ve světě.

Štítky ICRC, Nemocnice u sv. Anny, Brno, výzkumné pracoviště, Mezinárodní výbor Červeného kříže, projekt, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Klinika Mayo, Petr Fiala, Masarykova univerzita, USA, Minnesota, Rochester

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní centrum ICRC patří ke světové špičce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.