Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékaři vyzkoušeli možnost operace chlopní na praseti

Lékaři v Brně si na praseti vyzkoušeli možnost implantace biologických srdečních chlopní se zastaveným srdcem a v mimotělním oběhu. Operace se povedla, prase už 11. den žije a daří se mu dobře.

Lékaři z Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) prověřují možnost implantace chlopní z geneticky modifikovaných prasat lidem, kteří mají potíže se srdcem. U operovaného zvířete nyní sledují reakci těla a degeneraci implantovaných chlopní.

V současné době lze nemocným lidem implantovat buď tkáně mechanické, nebo biologické z prasat či hovězího osrdečníku. U mechanických tkání musí pacienti celý život brát léky proti srážlivosti, což je omezuje.

Dosud používané biologické chlopně zase časem degenerují a zhruba po 10 až 15 letech je nutné je znovu operovat.

„Pokud by se podařilo prokázat, že srdeční chlopně z geneticky modifikovaných prasat degeneraci nepodléhají, mohly by v budoucnu nahradit nejen ty klasické, ale také mechanické chlopně, což by znamenalo značný benefit pro pacienta,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Pavel Piler.

Lékaři nyní zkoušeli implantovat chlopně praseti. Museli mu zastavit srdce a operaci provést v mimotělním oběhu, což prasata snáší hůř než lidé. Operované prase je ale už 11. den v dobrém stavu. „Ránu má zahojenou, krmí se, daří se mu dobře,“ řekla mluvčí nemocnice u sv. Anny Šárka Urbánková.

Speciální kmen prasat, která mají chlopně velmi podobné lidským, vyvinul tým lékařů z americké Mayo clinic, která s brněnským ICRC spolupracuje.

„Vývoj této špičkové biotechnologie stál k dnešnímu dni 80 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun). Česká republika je po USA a Velké Británii třetí zemí, které bude poskytnut k této technologii přístup,“ podotkl vedoucí lékař ICRC Tomáš Kára.

V Brně se v 80. letech uskutečnila první operace v mimotělním oběhu v ČR. Provedl ji lékař a vědec Jan Navrátil, který byl zároveň průkopníkem výzkumu na velkých zvířatech. Nyní se takový výzkum do Brna vrací.

Zdroj: ČTK

Štítky zdraví, operace, prase, implantace, srdeční chlopně, mimotělní oběh, Brno, Mezinárodní výbor Červeného kříže, lékař, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Česko, Jan Navrátil, Klinika Mayo, Fakultní nemocnice u sv. Anny, USA, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři vyzkoušeli možnost operace chlopní na praseti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.