Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici evidují vyšší počet případů černého kašle

Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali za poslední dva roky výrazně vyšší počet nahlášených případů černého kašle. Zatímco v letech 2010 až 2012 evidovali kolem 40 nemocných, loni a letos se čísla pohybují kolem 200, řekla dnes vedoucí odboru epidemiologického jihomoravské hygieny Renata Ciupek.

Podle ní může být černý kašel smrtelný pro neočkované novorozence, pro starší děti a dospělé však není tak nebezpečný. Proto Ciupek doporučuje, aby se lidé s černým kašlem vyhýbali malým dětem. Situace s černým kašlem se zhoršila v celé ČR. Loni bylo v zemi přes 1000 případů, letos jich je už přes 2000.

Jihomoravští hygienici sledují zhoršení situace už od loňského roku. "Letos máme zatím 173 případů. Do konce roku bude číslo podobné tomu loňskému, kdy jsme zjistili 216 nemocných," uvedla Ciupek. Podle ní se statistika odvíjí od toho, do jaké míry jsou lékaři na onemocnění připravení a nechají jej laboratorně diagnostikovat. "Máme okresy s nulovými hlášeními a okresy s desítkami případů. Neznamená to však, že by někde černý kašel byl a jinde ne," poznamenala.

Černý kašel považuje za nepříjemné onemocnění, které by však nemělo v lidech vzbuzovat přemrštěné obavy. "U dospělých nebo u starších dětí není nebezpečný, ale na velkou opatrnost je potřeba dbát u novorozenců, kteří ještě nebyli proti černému kašli očkovaní. Očkování je zahajováno až v devátém dokončeném týdnu života. Do té doby nejsou malinké děti dostatečně chráněné," upozornila Ciupek.

Právě v neočkovaném období mohou novorozenci nejsnadněji černý kašel dostat. "Není dobré, aby se s nimi nemocní mazlili nebo se k nim tulili. U malých dětí má totiž onemocnění velmi závažný průběh a vyžaduje prakticky vždy hospitalizaci s podpůrnou léčbou a nejistou prognózou. Hrozí i úmrtí," zdůraznila Ciupek. Podle ní v posledních letech na onemocnění zemřeli tři novorozenci, jeden z nich i v Jihomoravském kraji.

Proto by se měli lidé s černým kašlem vyhýbat kontaktu s novorozenci. "Mohou se ale také nechat dopředu očkovat, pokud ví, že se v okolí novorozence budou vyskytovat. Podstoupit by to měli především rodinní příslušníci, kteří očekávají přírůstek," dodala Ciupek.

Černý kašel se od obvyklého kašle liší až zajíkáním, kdy se nemocný nemůžeskoro ani nadechnout, kašle v noci, ale nemá teplotu. "U menších dětí může být vodítkem to, že kašel trvá dlouho a nejsou vidět reakce na léčbu," dodala.

Zdroj: ČTK

Štítky zdraví, děti, Jihomoravský kraj, černý kašel, nemoc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivana Schneiderova

U tohoto onemocnění je důležité velmi rychle podchytit příznaky - viz http://www.prostezdravi.cz/davivy-cili-cerny-kasel-priznaky/ protože v počátečním stádiu se dá celkem rychle léčit. Tady bych se řídila příslovím better safe than sorry a při nejmenším podezření mazala rychle k doktorovi.

Úterý, 2. prosince 2014, 12:35Odpovědět

Hygienici evidují vyšší počet případů černého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.