Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Farmacie není jenom o prodeji léků

Absolventi farmacie mají před sebou řadu možností, z nichž uplatnění v lékárně je lidem na očích nejčastěji. Zato například vývoj léčiv a jejich pečlivá kontrola zůstávají očím veřejnosti skryty, přitom je jejich význam dalekosáhlý.

To, jak vidí studium farmacie veřejnost a co přisuzuje jejich absolventům, ukazuje průzkum Farmaceutické fakulty Brno s názvem “Studium a očekávání. Jak jste na tom vy?” Průzkum probíhal v období 29. října - 18. listopadu 2014, zúčastnilo se ho 276 respondentů, většinou do 30 let (13 % dotázaných bylo starších 30 let).

Zaostřeno na farmacii
Jaké uplatnění čeká absolventa farmacie? 95 % dotázaných si absolventa představí za pultem v lékárně. “Jedná se nejspíše o pro veřejnost nejvíce viditelnou profesi, přitom existuje celá řada oblastí, ve kterých se absolventi mohou realizovat,” komentuje výsledky průzkum děkan Farmaceutické fakulty Brno MUDr. Tomáš PARÁK, Ph.D.

O možném uplatnění absolventů ve farmaceutickém výzkumu a výrobě a vývoji léčiv tuší zhruba 80 % dotázaných. Ne každý si však uvědomuje možnosti v oblastech jako je  kontrola jakosti léčiv a jejich distribuce nebo farmaceutický obchod a marketing. S diagnostickou a léčebnou péčí si studium farmacie propojí jen 27 % dotázaných.

Nabízí se řada uplatnění, která se aktuálně rozvíjejí a žádoucími se stanou v budoucnu. “Prozatím je mým snem stát se klinickou farmakoložkou, nicméně se tento plán stále může změnit. Klinická farmacie se u nás právě rozvíjí, a tak věřím, že to pro mě bude výzvou,” říká ke svým plánům studentka Farmaceutické fakulty Brno Adéla Firlová.

Ta chemie ...
20 % respondentů uvedlo, že při výběru vysoké školy zvažovalo studium farmacie. Na čem záviselo finální rozhodnutí? Rozhodnul vztah k chemii. Studenti, kteří se pro farmacii rozhodli, byli již od střední školy příznivci chemie, případně biologie. Pokud dotázané studium nelákalo, byla většinou příčinou právě chemie a vnímání studia farmacie celkově jako náročného. 

A co by doporučila zájemcům o studium Adéla Firlová? “Musíte zvážit, že  studium farmacie se hodně liší například od filozofických fakult - trávíme hodiny v laboratořích, je potřeba se škole věnovat, zpravidla nestačí učit se na zkoušku dva dny. Farmacie je hodně specifický obor, který cílí na biologii, chemii a fyziku - často je důležité pochopit a ne jen se naučit nazpaměť - to člověku zabere neskutečně mnoho času. Nicméně já bych rozhodně svou volbu nezměnila a naši fakultu nepochybně doporučila každému, koho obor farmacie zajímá,” říká studentka.

Co patří mezi benefity studia vysoké školy obecně a na co se soustředit při jeho výběru?

Na prvním místě stojí dle dotázaných uplatnění na trhu práce (41 %), následuje lepší finanční ohodnocení (22 %) a třetí místo obsadil studentský život (19 %). Studenti a absolventi nejsou vždy spokojeni s tím, co jim jejich studium poskytlo, 34 % uvedlo, že kdyby stáli před výběrem školy znova, vybrali by si jiný obor.

Jak to vidí studenti?
Respondenti dostali k výběru tři možnosti výběru. Více než polovina (54 %) by volila vidinu stabilního zaměstnání. Čtvrtina (26 %) by si vybrala možnost rozvoje vědecké práce a nejmenší zastoupení (20 %) měla volba skvěle placené práce avšak s nejistou budoucností.

Jak to vidí rodiče?
Rodiče hrají často významnou roli ve výběrů školy u svých potomků. A co doporučovali rodiče dotázaným nejčastěji? Lékařství (16 %), ekonomie (14 %), právo (12 %), další humanitní obory (8 %) a učitelství (7 %).

Jak to vidí děkan?
“Uplatnitelnost na trhu práce by měl zájemce o studium zvažovat stejně jako své zájmy a zaměření. Je pravda, že studium na farmaceutické fakultě patří těm náročnějším, uplatnění našich studentů na trhu práce je ale po ukončení studia téměř 100%,” shrnuje MUDr. Tomáš PARÁK, Ph.D.

Text, foto :  Ogilvy&Mather Morava

Štítky studium, chemie, léčivo, Brno, Ogilvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmacie není jenom o prodeji léků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.