Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chřipka zabila už 8 lidí. Nejúčinnější lék není k sehnání!

Od začátku zimy chřipce podlehlo 8 lidí, hygienici upozorňují, že mrtvých může být i víc. Ale lék, který je proti agresivním typům chřipky nejúčinnější, není v lékárnách k dostání! A ani v nemocnicích ho není nazbyt.

Lék Tamiflu je nejúčinnější proti agresivním typům chřipky, jenže v Česku je ho nedostatek. V lékárnách není k dostání vůbec, nemocnice ho mají jen omezené množství. „V současné době není v distribuci, není ho proto možné sehnat,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

To není příliš dobrá zpráva pro paní Michaelu Jelínkovou. Ta tento lék potřebuje pro těžce nemocného syna, který trpí Cronhovou chorobou. Obvolala přitom několik velkých lékáren a na lék se dotazovala i v nemocnicích. Bez výsledků. „Jeho stav je vážný. Tři dny zpátky dostal vysoké teploty,“ řekla paní Jelínková.

Jejího syna proto museli převézt do nemocnice, tam mu sice lék Tamiflu nasadili, na rozdávání ho ale přesto nemají. „Dostal jedno balení s tím, že jsme slíbili, že se pokusíme tu zásobu nemocnici vrátit, protože je tam pochopitelně spousta dalších potřebných,“ prozradila Michaela Jelínková.

To ostře kontrastuje s vyjádřením ministerstva zdravotnictví, které tvrdí, že v Česku je léku dostatek. „Je i pro případ, že by vypukla epidemie. Máme to pořešeno. Zdravotnická zařízení jsou vybavena tímto lékem a nemáme signály o tom, že by tento lék docházel,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Lék tak zřejmě je k dispozici jen v nemocnicích, v lékárnách se k němu nedostanete. Pacienti, kteří by ho chtěli použít jako prevenci proti chřipce, mají smůlu. Z osmi lékáren v Brně, které jsme oslovili, měli lék jen v jediné a to jen poslední balení. Víc jich ani nebude.

„Minulý týden byl enormní, sklady jsou prázdné. Oproti loňsku byl letos zájem třikrát větší,“ prozradil Jiří Pešina z firmy, která lék vyrábí.

Další várky Tamiflu se jen tak nedočkáme, podle výrobce by se na trh měla dostat nejdříve za tři měsíce, tedy někdy v dubnu. A to už bude chřipková epidemie za námi.

Zdroj: Mediafax
Foto: Moriori, Wikipedia

Štítky Epidemie, chřipka, H1N1, Lék Tamiflu, nedostatek, nemocnice, Michaela Jelínková, Česko, Fakultní nemocnice Brno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Viktorie Plívová, Mediafax, Wikipedie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka zabila už 8 lidí. Nejúčinnější lék není k sehnání!  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.