Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Brna díky grantu přišla uznávaná vědkyně

Na problematiku imunitního systému se v Brně zaměří mezinárodně uznávaná bioložka Mary O´Connellová. Do Středoevropského technologického institutu (CEITEC) Masarykovy univerzity nastoupila díky dotaci více než 60 milionů korun z evropského programu Era Chairs.

Škola grant získala jako jediná v Česku. Vědkyně díky grantu vytvoří a povede pracovní skupinu o šesti až deseti lidech, a to nejméně 4,5 roku. "Naše skupina bude pracovat na objasňování procesu, kdy selhání v obranyschopnosti organismu při boji s choroboplodnými zárodky vede k autoimunitním onemocněním," uvedla O'Connellová v tiskové zprávě.

Vhodného kandidáta na vedoucí pozici vybrala komise z 20 uchazečů zejména ze Spojených států a západní Evropy. O'Connellová vystudovala v Dublinu a působila v předních světových institucích včetně Massachusettského technologického institutu v Bostonu a Biocentra v Bazileji. Poslední rok a půl před příchodem do Česka strávila na Stockholmské univerzitě.

"Pro další rozvoj potenciálu, který máme díky investicím do vědeckých center a příchodu mladých vědců, je nezbytné přilákat k nám i vědce s bohatými zkušenostmi a vazbami na mezinárodní týmy, schopné postavit zde výzkumné skupiny s vlastním výzkumným programem," řekl prorektor Masarykovy univerzity pro výzkum Petr Dvořák.

CEITEC je centrem vědecké excelence v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií. Vznikl jako společný projekt šesti brněnských univerzit a vědeckých pracovišť. Celkový rozpočet centra je 5,246 miliardy korun. Zaměstnává řadu výzkumníků ze zahraničí.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, CEITEC, grant, Masarykova univerzita, Mary O'Connell, Česko, Massachusettský technologický institut, USA, Stockholmská univerzita, Dublin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna díky grantu přišla uznávaná vědkyně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.