Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Defibrilátory budou v brněnských ulicích od června

Defibrilátory, přístroje pro pomoc lidem se zástavou srdce, budou rozmístěné v brněnských ulicích od června. Podle průzkumu magistrátu lidé většinou vědí, jak mají provést resuscitaci u postiženého pacienta.

Na 14 panelech s přístroji bude vždy i návod k použití a samotný defibrilátor bude dávat hlasové instrukce. O rozmístění přístrojů přímo v ulicích rozhodla radnice loni. Defibrilátory jsou nyní ve čtyřech veřejných budovách ve městě a už několikrát se díky nim podařilo zachránit život.

Radnice uspořádala mezi lidmi anketu, aby zjistila, zda defibrilátory znají. Vyplnilo ji téměř 600 lidí.

„Respondenti vyjádřili velmi vysokou obeznámenost s resuscitací a také vysokou ochotu oživování v případě nutnosti provést, a to spíše bez pomoci automatizovaného externího defibrilátoru než s ním, což ukazuje na velký prostor pro osvětu a další vzdělávání veřejnosti. Samotný defibrilátor znali alespoň z doslechu téměř všichni respondenti,“ uvedla pro radniční noviny Eva Gregorová z Kanceláře strategie města.

Radnice připravuje na počátek června ještě informační kampaň. Defibrilátory budou umístěny ve frekventovaných ulicích hlídaných kamerovým systémem. Přístroje budou k dispozici volně, aby s nimi člověk mohl odejít například do vedlejší ulice.

Brněnští záchranáři vyjíždějí ročně k 200 případům náhlé zástavy srdce, objevuje se i u mladších lidí a nemá žádné varovné příznaky.

Při náhlé zástavě nastane takzvaná fibrilace komor. V této fázi pomůže právě včasný výboj, který člověku dá defibrilátor. U defibrilace zahájené deset či 15 minut od zástavy a později podle záchranářů výrazně klesá šance na přežití.

Zdroj: ČTK
Foto: www.uszsmsk.cz

Štítky Zdraví, defibrilátory, ulice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Defibrilátory budou v brněnských ulicích od června  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.