Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chřipková epidemie se na jižní Moravě šíří, nemocných je 27.000

V Jihomoravském kraji je chřipková epidemie, za poslední týden vzrostl počet nemocných akutním respiračním onemocněním a chřipkou zhruba o 7000. Minulý týden hygienici zaznamenali mezi 1,2 milionem obyvatel zhruba 20.000 nemocných, nyní je jich okolo 27.000.

Na 100.000 obyvatel připadá kolem 2270 nemocných, řekl dnes ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Počet nemocných hygienici zjišťují od lékařů. "Další lidé nemoc mají, ale k doktorovi nejdou," zdůraznil Mareček. Podle něj se dá očekávat další nárůst. Kvůli epidemii zavřel kraj několik škol. Hygiena zatím nevydala nemocnicím pokyn, aby zakázaly v souvislosti s epidemií návštěvy pacientů.

Hygienici sledují situaci jednou týdně. Epidemie začala minulý týden, kdy bylo 1740 nemocných na 100.000 obyvatel. Mareček přitom za hranici epidemie považuje 1500 až 1600 nemocných na 100.000 lidí. Nyní už počet překročil hranici 2000. "Odhaduju, že půjdou čísla ještě nahoru. V nejmasivnějších epidemiích se přehoupnou i přes 3000, avšak v tomto případě to nemusí nastat," uvedl Mareček.

Podle něj je nemocemi zasažený skoro celý kraj. "Nejvíce postižené je Brno, Brněnsko a Hodonínsko. Poněkud nižší je počet na Blanensku a trochu i na Znojemsku," doplnil ředitel.

Podle něj jsou nejvíce nemocné děti a školáci. Kvůli tomu několik škol muselo zavřít. Jednou z nich je deblínská základní a mateřská škola. "Z více než 200 dětí chybělo přes 60 procent. Do školy proto půjdeme až v pondělí, kdy budeme rozdávat vysvědčení," řekl ředitel školy Břetislav Svozil. Další školy jsou podle Marečka na Brněnsku a Vyškovsku.

Vzhledem k epidemii zatím neplatí v žádné z jihomoravských nemocnic zákaz návštěv. "Vyhlášení zákazu budeme zvažovat začátkem příštího týdne," uzavřel Mareček.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, nemoc, epidemie, Krajská hygienická stanice, Brněnsko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie se na jižní Moravě šíří, nemocných je 27.000  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.