Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno se muselo postarat o 12 klientů z ubytovny v Přerově

Brněnský magistrát se postaral 12 klientů z rušené ubytovny pro nemocné v Přerově, protože mají trvalé bydliště právě v Brně. Sanitky je postupně převezly do brněnské Nemocnice Milosrdných bratří, kde si je převzali sociální pracovníci.

Všichno pacienti byli následně převezeni do nových domovů, řekl Jan Polák ze sociálního odboru magistrátu. S péčí o další klienty z Přerova nepočítá.

"Všichni prošli lékařskou prohlídkou, abychom věděli, jak na tom jsou. Po ní byli převezeni do našich sociálních zařízení. Sehnat v nich 12 volných míst bylo obtížné," doplnil Polák.

Posledních pět klientů přepravila sanitka z Přerova do brněnské nemocnice dnes dopoledne. "Záhy absovovali prohlídku u internisty," řekl ČTK ředitel nemocnice Josef Drbal.

Brněnský magistrát do věci vstoupil předminulou středu, kdy provozovatel přerovského zařízení Pavel Mirga nechal převézt do brněnské Nemocnice Milosrdných bratří tři klienty. Seniory s demencí našli v civilním oblečení a s lékařskými zprávami v rukou u vstupu do nemocnice její zaměstnanci. Muži nebyli schopní komunikace a až z dokumentace, kterou měli u sebe, zdravotníci vypátrali, že byli dříve v Přerově.

"Udělali jsme pak všechno proto, abychom se takovýmto věcem vyhnuli," doplnil Polák. Připomněl, že část přerovského zařízení bude uzavřena 28. února. Jeho provozovatel se o ně nebyl schopen postarat. Podle zákona péče musely převzít radnice v městech a obcích, v nichž jsou jeho klienti hlášeni k trvalému pobytu.

Podle informací ČTK platí obyvatelé "lazaretu" měsíčně za ubytování 7000 korun, dalších 3500 korun je stojí strava. Jde o cenu na osobu bez ohledu na to, kolik lidí žije na jednom pokoji. V celé ubytovně v Dluhonské ulici bylo na konci ledna ubytováno 88 lidí, zdravotně postižených je jich téměř polovina. O jejím částečném zrušení bylo rozhodnuto kvůli jejímu špatnému technickému stavu.

Zdroj: ČTK

Štítky správa, nemocnice, sociální, Brno, Přerov, ubytovna, magistrát, Nemocnice Milosrdných bratří, Joseph Drbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se muselo postarat o 12 klientů z ubytovny v Přerově  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.