Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nenechte chřipku, aby vás překvapila. Vyzrajte na ni 

I když zrovna teď neležíte v posteli s chřipkou a těšíte se plnému zdraví, je dobré si zajistit, aby se to ani v následujících týdnech nezměnilo. Chřipková epidemie zatím neřádí a podle většiny lékařů v nejbližších dnech ani nebude, je ale dobré být připraven. Leden a únor jsou měsíce pro virózy a chřipky jako stvořené.

Základem je samozřejmě prevence. Proto nečekejte, až vás chřipka položí do postele. Ideální je své tělo nastartovat už na podzim a posílit ho na následující mrazivé měsíce. Pro silnější povahy je tu otužování, které vašemu tělu bezpochyby prospěje. Pokud ale nejste fanouškem ledových sprch, zkuste alespoň konzumovat více vitaminu C nebo si do lékárny dojděte pro tabletky s hlívou ústřičnou a posilte tím imunitu.

Další možností, jak se bránit, je očkování. Proti „pánské rýmičce“ zatím bohužel žádné není, na chřipku se ale připravit můžete. Nejen u očkování platí, že kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Potrvá minimálně deset dní, než látka začne v těle působit. Proto na očkování myslete včas a nečekejte s ním, až budete schouleni v posteli ve společnosti desítek kapesníků a prázdných hrnků od čaje.

Co ale dělat, když vás chřipka či viróza přepadne? Internet je plný všech možných i nemožných rad. Webové stránky a diskuzní fóra jsou ale krátká na poctivé „babské rady“. Proto jsem pro vás našla a vyzpovídala jednu jihočeskou babičku bylinkářku Marii z Domanína na Třeboňsku, která mi prozradila její trumfy na různé příznaky chřipky. „Když cítíte, že na vás jde rýma, je dobré inhalovat horkou vodu s nějakou bylinkou, třeba s heřmánkem. Tím se rýma krásně uvolní. Nezapomeňte si dát přes hlavu ručník, aby teplo neunikalo,“ radí. „Jestli už rýmu máte, napusťte si horkou vodu do vany a namočte si do ní alespoň na pět minut nohy. A pak rychle do postele,“ dodává zkušená bylinkářka.

Když už vás nenavštíví jenom rýma, ale také zvýšená teplota, nezoufejte. I s ní se dá snadno zatočit. „Při horečce namočte prostěradlo studenou vodou a celí se do něho zabalte. Tím se nejlépe sráží teplota. Senzačně funguje i obklad z tvarohu na krk,“ doporučuje žena.

Obchody jsou sice plné čajů, není ale nad domácí bylinkový. Podle babičky při nemoci výborně poslouží čaj z kopřiv: „Kopřivy svaříte ve vodě a tu potom pijete. Nic na tom není. Čaj z bezinkového květu uděláte se stejným postupem, jen nahradíte kopřivy květem bezinky. A když si do něj dáte ještě bezinkový sirup, jak je pak výborný!“

Pokud rádi experimentujete, zkuste svařit mátu, meduňku, šalvěj a třezalku. Tyto bylinky pomáhají uvolňovat dýchací cesty. To samé můžete udělat i s usušeným a nadrceným šípkem a černým rybízem. Odmění vás potom nejen teplý čaj, ale i radost z toho, že jste si ho vytvořili sami.

Babičky a jejich rady jsou neocenitelným pomocníkem i pro nás, kteří žijeme v moderním, leč mnohdy uspěchaném světě. Proto nejdůležitější rada, se kterou jsem babičku Marii opouštěla, zní: „Nepřecházejte nemoc. Vykašlete se na pár dní na školu a na práci. Ani jedno není důležitější než zdraví. Odpočiňte si, protože spánek je mocný kouzelník.“  

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky zdraví, chřipka, postel, čaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenechte chřipku, aby vás překvapila. Vyzrajte na ni   |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.