Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na jižní Moravě se nejspíš objevil nový případ žloutenky, epidemie trvá

Epidemie žloutenky v Jihomoravském kraji stále trvá, pravděpodobně se objevil další případ. Hygienici tak stále nemohou vyhlásit konec epiemie.

Poslední potvrzený případ hygienici evidovali loni v listopadu, od té doby trvala padesátidenní doba, ve které se mohla nákaza ještě projevit. Na konci prosince se pravděpodobně objevil další případ. „Ještě to nemáme potvrzené, ale podle charakteristik případu je dost pravděpodobné, že to s naší epidemií bude souviset. Pokud by to tak bylo, padesátidenní lhůta se bude počítat znovu," uvedla vedoucí protiepidemického odboru brněnské pobočky jihomoravské hygienické stanice Radka Boháčová.

Podle ní lze předpokládat, že u některých nemocných se zřejmě neprojevují příznaky a od nich se nakazí další, kteří onemocní i s příznaky.„Proto se sem tam objevují jednotlivé případy. Vypadá to, že na sebe nenavazují, že jsou od sebe časově dost vzdáleny. Ale ten virus mezi lidmi pravděpodobně stále cirkuluje," řekla Boháčová.

V Jihomoravském kraji se loni objevilo 80 případů žloutenky. Obvyklý počet je kolem 20 za rok, předloni jich však bylo kvůli počátku epidemie téměř 450. Nejvíce zasažené bylo v loňském roce Brno a jeho okolí, kde se objevily více než tři čtvrtiny případů.

Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.
 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky žloutenka, jižní Morava, nový případ, epidemie, Jihomoravský kraj, Radka Stupková, Krajská hygienická stanice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se nejspíš objevil nový případ žloutenky, epidemie trvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.