Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pravidelná masturbace je součástí života pro 80 procent mužů. Víte, že je prospěšná pro zdraví?

Není průzkum jako průzkum. Na přelomu září a října se Všeobecná fakultní nemocnice v Praze spolu s agenturou STEM/MARK zeptala 506 českých mužů ve věku 18 až 70 let na jejich sexuální chování. Průzkum mapoval jejich názor na masturbaci, a především, zda vědí, že je zdraví prospěšná. K masturbaci jako pravidelné součásti intimního života se přiznalo téměř osmdesát procent z nich.

„Jedinci, kteří se dokáží uspokojit masturbací, jsou v sexuálních vztazích v partnerství tolerantnější a klidnější. To může vztahu prospívat. Nesmí se však jednat o těžkou závislost na autoerotice s konzumací pornografie. Takové závislosti propadají častěji muži než ženy. V takových případech mluvíme o frekvenci masturbace i několikrát denně a tato forma sexuálního uspokojení nezřídka zcela nahrazuje pohlavní styk. Je jasné, že podobné extrémní případy partnerskému vztahu nejen neprospívají, ale dokáží ho zcela zničit,“ vysvětluje sexuolog ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze Michal Pohanka.

Masturbace několikrát týdně není na škodu

Podle něho neexistuje ideální četnost masturbace. „Masturbace by měla uspokojovat sexuální potřeby jedince náhradním, ne partnerským způsobem. Není žádná ideální obecně platná frekvence, záleží na individuálním vkusu a temperamentu, obecně lze říci, že pozitivní je několikrát týdně,“ dodal.

Podle průzkumu mladí lidé bývají často kolem dvacátého roku věku single, přitom mají vysoce pozitivní vztah k sexu. To může být způsobeno právě častou masturbací. Naopak po třicítce zakládají rodiny, tedy žijí pravidelným partnerských sexuálním životem. „Vysoká míra pracovního nasazení, rodinné starosti, ale i déle trvající partnerské vztahy a jejich labilita ve středním věku mohou být příčinami opětného poklesu frekvence sexuálního soužití mezi partnery po čtyřicítce,“ komentuje Michal Pohanka výsledky průzkumu.

Přestože naprostá většina dotázaných mužů pravidelně masturbuje a kombinují masturbaci se sexem, více než čtvrtina z nich vůbec neví, čím je masturbace prospěšná jejich zdraví. Masturbace je přitom pomáhá při léčbě zánětů a bolestí prostaty, zlepšuje plodnost, může působit dokonce jako prevence nádoru prostaty a podle některých studií má pozitivní efekt při tak zvané rehabilitaci penisu, při poruchách erekce a předčasné ejakulaci.

Existují ale také vážné případy, kdy naopak masturbace může uškodit a to například při postorgasmickém syndromu. „Toto vzácné onemocnění se projevuje bolestmi svalů napříč celým tělem, únavou, příznaky podobnými chřipce nebo alergické reakci ihned po ejakulaci. Pacient může trpět depresemi, problémy s komunikací, zapomnětlivostí, ztrátou koncentrace,“ uzavírá Libor Zámečník, primář Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky masturbace, zdraví, průzkum, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Michal Pohanka, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravidelná masturbace je součástí života pro 80 procent mužů. Víte, že je prospěšná pro zdraví?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.