Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brnu schází 30 pečovatelů v domovech, péče je ale zajištěna

Brnu se dlouhodobě nedaří obsazovat volná pracovní místa pečovatelů v domovech pro seniory a dalších sociálních organizacích. Nyní je tam asi 30 neobsazených zaměstnaneckých míst.

Podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka je ale péče zajištěna. Domovy a sociální zařízení zřizované Jihomoravským krajem zase musí často opakovat výběrová řízení na personál, aby obsadily uvolněné pozice, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Podle ní ale zatím nebylo nutné kvůli nedostatku pracovníků snižovat kapacitu zařízení. Naopak od roku 2011 vzrostl počet zaměstnanců v nich o 304.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb a odbory nedávno upozornily na omezování péče o seniory a postižené v domovech po celé republice kvůli tisícům chybějících pečovatelů, které se s ohledem na nízké výdělky nedaří přijmout a udržet. Průměrnou částku 18.000 hrubého označily odbory téměř za výsměch.

Brno zřizuje 13 příspěvkových organizací v sociální oblasti. Z nich 11 jsou domovy pro seniory. Pracuje v nich 1450 zaměstnanců, přičemž polovina jsou pečovatelé, kteří pomáhají lidem při hygieně, oblékání a v dalších aktivitách. Podle Poňuchálka je průměrná hrubá mzda pečovatelů v městských organizacích okolo 20.500 korun.

Z důvodu nízkých platů se dlouhodobě nedaří obsazovat volná pracovní místa. Aktuálně je jich asi 30. Situaci nepřispívá ani současný stav trhu práce. Podstav pracovníků s sebou nese jejich přetěžování a jsou na ně kladeny větší nároky," uvedl Poňuchálek. Doplnil, že kvůli nárůstu počtu klientů vyžadujících non-stop péči se bude potřebný počet zaměstnanců zvyšovat. „Lze odhadovat jen pro městská zařízení potřebu dalších asi 80 pečovatelů v následujících dvou až třech letech," uvedl.

Nedostatek lidí má například Domov pro seniory Kociánka v Brně. „Máme 387 klientů, o které se stará zhruba stovka pečovatelů. Přitom na letošní rok máme plánováno 105 pečovatelů, ale ani tento plán nebudeme schopni naplnit vzhledem k nízkým platovým podmínkám," řekl ředitel zařízení Michal Medlík.

Péči ale domov zvládá. „S tímto stavem jsme schopni tak tak naplňovat základní péči, ale nemůžeme dát nic víc. A to nebereme v potaz ani to, že už dnes bychom potřebovali o 10 až 15 lidí navíc, protože začínáme mít čím dál více lidí, kteří potřebují zvýšenou péčí. Ideální stav by byl 120 pečovatelů," uvedl Medlík. Doplnil, že noví zaměstnanci se získávají velmi těžko.

Nové pečovatele těžko hledá i zařízení Zámek Břežany, které má 150 klientů s různou mírou podpory. Asi polovina je v seniorském věku. Organizaci zřizuje kraj. „Když je výběrové řízení, někteří absolventi ani nepřijdou. Nedávno se nám přihlásilo 13 lidí a přišli čtyři, aniž se někdo omluvil. Dva odpovídali, takže jsme alespoň někoho vybrali. Před pár lety nebyl problém. Mladá generace ale moc nechce za současného stavu nastupovat," řekl ředitel Vít Janků.

Podle něj se v organizaci stará o klienty 60 pečovatelů. „Na provoz jako takový to stačí. Máme štěstí, že je u nás fluktuace velmi malá a takových 50 lidí nechce měnit zaměstnání. Za odchod se ale těžko hledá náhrada," dodal Janků.

Jihomoravský kraj zřizuje 28 příspěvkových organizací poskytujících pobytové služby, zejména domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, domovy pro lidi se zdravotním postižením, ale i chráněné bydlení, stacionáře nebo odlehčovací služby. Loni se o 3127 klientů staralo 238 zaměstnanců. „Obecný problém zajištění zejména pracovníků v přímé péči se týká i našich zařízení, kde se musejí často opakovat výběrová řízení, aby se obsadila uvolněná místa. Zatím ale nedochází ke snižování kapacit v důsledku nedostatku," doplnila mluvčí kraje Brindzáková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce situaci řešit změnou platových tarifů. Podle jeho návrhu by mělo být od července tarifních tabulek místo devíti šest. Lidé z nejnižších stupňů by se posunuli do vyšších a přilepšili si. Odbory požadují, aby se pracovníci nepřeřadili do třetí, ale do šesté tarifní stupnice, kde jsou zdravotníci. Tím by se jejich platy zvýšily víc.


Zdroj: ČTK

Štítky Brno, domov, domov pro seniory, výběrové řízení, Jihomoravský kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnu schází 30 pečovatelů v domovech, péče je ale zajištěna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.