Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Moravy je nemocných poprvé za epidemii chřipky pod dvacet tisíc

V kraji klesl za poslední týden počet nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou lehce pod 20.000, což je poprvé za dvouměsíční dobu trvání chřipkové epidemie. Minulý týden bylo skoro 22.000 nemocných. V kraji je skoro 1,2 milionu obyvatel, na 100.000 obyvatel připadá 1690 nemocných. Ohnisko epidemie je v Brně.

"V Brně je nemocnost 2179 na 100.000 obyvatel a drží se to tam už delší dobu," uvedla vedoucí protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní bude epidemie ještě pár týdnů odcházet. Oproti předchozímu týdnu se také zvýšil počet nemocných ve věku od 25 do 59 let. "Tato věková skupina jsou přitom lidé, kteří jdou k doktorovi až za situace, kdy vyčerpají všechny ostatní možnosti. Nemocnost naopak klesla u školáků," doplnila. 

Chřipka tvoří z celkového počtu případů asi čtyři procenta. Zbytek jsou akutní respirační onemocnění jako nachlazení, bolest hlavy nebo záněty dutin a podobně. "Chřipka odchází, ale dá se ještě očekávat, že nějaké nemocné budeme mít. Epidemie vždy odchází pomalu, takže ještě pár týdnů potrvá," dodala Ciupek.

Hygienici zaznamenali začátek chřipkové epidemie v první půli ledna, kdy vydali doporučení nemocnicím, zakázat návštěvy. Většina nemocnic se doporučením řídila, a návštěvy zakázala. Nemocnice pak zákaz na doporučení hygieniků odvolaly ve druhé půli února. Počet nemocných se udržel pod 30.000, nejvíce jich bylo okolo 27.000.

Zdroj: ČTK

Štítky epidemie, Morava, Brno, nemocnice, Krajská hygienická stanice, chřipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy je nemocných poprvé za epidemii chřipky pod dvacet tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.