Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Moravy není nový případ žloutenky, kvůli teplu ale hrozí

Hygienici v Jihomoravském kraji nezaznamenali za poslední týden žádný nový případ žloutenky. Vzhledem k teplejšímu počasí a častější konzumaci jídla venku však riziko nákazy stoupá. Od začátku roku hygienici evidují 24 potvrzených případů, loni jich na jihu Moravy bylo 448.

Už druhý týden hygienici nemají žádný nový případ žloutenky. Stejná situace však byla i na začátku února, a poté se objevilo šest případů. "Lze předpokládat, že epidemie může vyhasínat. My se ale ještě neradujeme. Otepluje se, lidé začnou jíst potraviny na ulicích, a může se cokoli stát," zdůraznila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. 

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy především v situaci, když lidé jedí potraviny neumytýma rukama. Proto hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Lidé by ale neměli ani sdílet jednu svačinu, pití, cigaretu a ani se utírat stejným ručníkem.

"Lidé mají zvyk, si při předávání pití otřít hrdlo láhve rukou, což je největší chyba. Kontaktem ruky nakaženého s hrdlem se na něj může dostat nákaza, která se pak přenese na jiného člověka," upozornila Ciupek.

Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

zdroj: ČTK
 

Štítky žloutenka, Morava, jídlo, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy není nový případ žloutenky, kvůli teplu ale hrozí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.