Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě přestala platit smogová situace

V Jihomoravském kraji i v brněnské aglomeraci přestala platit smogová situace, uvedli dnes meteorologové. Smogovou situaci meteorologové vyhlásili v pondělí dopoledne nejprve pro Brno a odpoledne pro celý kraj.

 

 

Meteorologové vyhlašují smogovou situaci v době, když alespoň na polovině stanic překročí dvanáctihodinový průměr polétavého prachu hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a ve 24hodinovém výhledu se neočekává pokles.

Město zvažovalo, že ve dnech smogové situace zavede MHD zdarma. Účelem mělo být přesvědčit lidi, aby použili MHD a nechali doma auta, aby se méně znečišťovalo ovzduší. Po debatě meteorologů s vedením města však magistrát od myšlenky ustoupil. Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) totiž není znečištění primárně z dopravy.

Robert Skeřil z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ČTK řekl, že největší znečištění je z topení, které může více než z poloviny za smogovou situaci. Další příčinou je přesun znečištění z jiných krajů a zemí a poté je až doprava. Úbytek aut by tak ovzduší podle něj sice zlepšil, ale ne tak výrazně.

Smogová situace byla letos na jihu Moravy už podruhé. Nejprve platila několik dní ve druhé půli ledna. V tomto období meteorologové doporučují citlivějším lidem, seniorům a dětem, aby zbytečně nechodili ven. Doporučují také méně větrat a omezit sport venku.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, znečištění, Český hydrometeorologický ústav, Petr Vokřál, ANO 2011, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě přestala platit smogová situace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.