Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VZP zdvojnásobí síť mobilních hospiců, v nichž uhradí péči umírajícím pacientům

Až dvěma tisícům svých klientů je letos VZP připravena zaplatit péči tzv. mobilních hospiců. Jde o služby, které legislativa doposud neumožňuje hradit z veřejného zdravotního pojištění. VZP se rozhodla uvolnit na ně 35 milionů korun z rozpočtu na pilotní projekty. Na jižní Moravě zaplatí péči pacientům ve dvou hospicích.

Zatímco v předchozích dvou letech bylo do pilotního projektu zařazeno 9 zařízení, pro letošek Správní rada VZP rozhodla o rozšíření tohoto počtu na 20. Komise zatím doporučila spolupráci s 16 mobilními hospici v deseti krajích. Ve dvou dalších krajích (Ústeckém a Olomouckém) musí vybraní poskytovatelé ještě doložit pojišťovně některé formální náležitosti. Dva kraje (Plzeňský a Liberecký) pak zatím zůstávají neobsazené.

V Jihomoravském kraji se do projektu zapojily dva mobilní hospicy. Prvním je hospic Diecézní charity Brno v Rajhradě a druhým Hospic svaté Alžběty v Brně.

Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění by více než 80 % obyvatel České republiky zemřelo raději doma než v nemocnici či podobném zařízení. Skutečnost je ale přesně opačná, jen zhruba 20 % lidí se toto přání skutečně vyplní. Pilotní projekt VZP je jedním z kroků ke změně tohoto stavu.

Tisková zpráva

Štítky Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, pilotní studie, Jihomoravský kraj, Diecézní charita Brno, Olomoucký kraj, Liberecký kraj, Česko, Brno, Rajhrad, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VZP zdvojnásobí síť mobilních hospiců, v nichž uhradí péči umírajícím pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.