Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za poslední týden nepřibyl na jihu Moravy ani jeden nový případ žloutenky

Epidemie žloutenky v Jihomoravském kraji je na ústupu, za poslední týden nepřibyl žádný nový případ. Přesto je zatím předčasné mluvit o konci epidemie, protože hygienici prověřují ještě několik podezření. Od začátku roku zachytili 25 případů, loni jich bylo 448.

 

Před týdnem měli hygienici dva nové případy, nyní žádný. Loni v létě týdně přibývalo 20 až 30 nemocných. "Není to však stále ještě u konce, protože v jedné škole běží opatření až do poloviny března. Kontrolujeme spolužáky a rodiny a ještě existuje možnost, že by z toho mohlo něco být. Může se taky objevit nějaký další případ, takže nic není definitivní," řekla vedoucí protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Protiepidemická opatření hygienici přijímají v okolí nemocných, aby zamezili šíření nákazy. Zatím se opatření týkala více než 2300 lidí. Díky tomu se podařilo zamezit šíření ve školách a kolektivech, kde se objevili nemocní jedinci. Horší situace byla podle Ciupek v rodinách, kde se mnohdy nakazilo více členů.

Loni tvořilo 448 případů žloutenky na jižní Moravě polovinu všech nakažených v celé České republice. "Je to nejvíce od roku 1990," uvedla Ciupek. Virus se vylučuje stolicí a do těla se dostává ústy. Stává se tak především v případě, že lidé jedí potraviny neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají veřejnost k umývání rukou pod teplou vodou a za použití mýdla po každé návštěvě toalety. Podle nich by lidé ani neměli sdílet svačinu, pití nebo cigaretu ani ručník. Žloutenka se projevuje zvýšenou teplotou, bolestí svalů a kloubů, nevolností a zežloutnutím očního bělma a kůže.

Zdroj: ČTK

Štítky žloutenka, Morava, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden nepřibyl na jihu Moravy ani jeden nový případ žloutenky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.