Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horská služba přichází s lavinovou aplikací, obsahuje informace o lavinovém nebezpečí

Novou aplikaci do mobilního telefonu s informacemi o aktuální lavinové situaci v zadané lokalitě si nyní mohou lyžaři i turisté stáhnout na stránkách Horské služby. Jednou z hlavních funkcí aplikace pro operační systémy mobilních telefonů iOS (Apple) a Android je snadné zjištění aktuální lavinové situace na našich horách.

„Původně jí vyvinuli pro potřeby návštěvníků Alp Lawinenwarndienst Tirol a společnost First Line Solutions GmbH. Obrátili se i na nás, zda nechceme naše data exportovat do jejich systému. S tím jsme samozřejmě rádi souhlasili,“ uvedl k nové aplikaci Tomáš Plíva, člen Horské služby Krušné hory, který na české verzi spolupracoval.

„Naše údaje o aktuálním lavinovém nebezpečí každý den exportujeme k nim a aplikace pak s nimi dál pracuje. S kolegou Robertem Dlouhým z HS Krkonoše a členy lavinové komise HS ČR jsme pak aplikaci upravili tak, aby byla kompletně v českém jazyce,“ řekl Tomáš Plíva. Dodal, že aplikace je v současné době upravena pro celou Evropu, nejen Alpy a pohoří u nás.

SnowSafe funguje tak, že infomace o aktuální lavinové situaci z vámi zvoleného regionu se při prohlížení automaticky uloží v telefonu, takže je pak budete mít k dispozici i v místech bez datového signálu. Možné změny lavinové situace jsou ke stažení každé ráno. Aplikace mimo jiné umožňuje zasílat Horské službě vlastní poznatky přímo z terénu. Ty pak mohou sloužit při vyhodnocování vývoje lavinové situace.

Součásti aplikace jsou:

  • lavinová zpravodajství z oblastí značné části evropských pohoří
  • aktuální interaktivní mapa vyhlášených lavinových stupňů
  • základní informace o lavinově problematických situacích
  • jednoduchý sklonoměr

Česká verze aplikace je v tuto chvíli k dispozici pro telefony se systémem Android 5.0 a vyšší. Do konce února 2017 bude k dispozici český překlad i pro telefony s opreračním sytémem Apple.

Aplikace je volně ke stažení na adrese této adrese.

Štítky horská služba, Apple, Android, iOS, Alpy, Česko, Krušné hory, Evropa, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba přichází s lavinovou aplikací, obsahuje informace o lavinovém nebezpečí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.