Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno naočkuje pracovníky neziskových organizací proti žloutence

Brno dá kvůli epidemii žloutenky dalšího čtvrt milionu korun na očkování pro 101 sociálních pracovníků 14 nestátních neziskových organizací. Patří mezi ně například charita nebo Armáda spásy, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Brno už nedávno vynaložilo zhruba dva miliony korun na očkování magistrátních sociálních pracovníků a části městských strážníků, kterých bylo celkem asi 600. Na podzim také naočkuje 300 lidí bez domova.

Na jihu Moravy je největší epidemie žloutenky od počátku tisíciletí. V minulém týdnu bylo podle hygieniků evidováno od začátku roku 215 potvrzených případů nákazy. Nejvíce je zasažené Brno, a to z 80 procent. Brno se rozhodlo poskytnout peníze na očkování dalších sociálních pracovníků poté, co se na město obrátily nestátní neziskové organizace.

"Obracejí se na nás různé organizace a například i knihovny, ale tam bereme v potaz, že pracovníci mají možnost si umýt ruce mýdlem. Vytipovali jsme proto sociální pracovníky v terénu, kteří nemají možnost si ruce hned umývat," uvedl Hladík. Dodal, že jedna injekce stojí přes 1000 korun a k dlouhodobému proočkování jsou potřeba dvě.

Kromě toho město podle Hladíka urychlí plánované očkování bezdomovců, které se mělo uskutečnit až na jaře příštího roku. "Provedeme ho už letos na podzim," poznamenal náměstek. Město tak poskytne peníze na očkování tisícovky lidí od magistrátních sociálních pracovníků přes neziskový sektor a strážníky až po bezdomovce.

Na situaci zareagoval i Dopravní podnik města Brna, který k čištění vozů MHD používá silnější dezinfekci. Opatření přichystal i jihomoravský krajský úřad, který ve svých budovách na Žerotínově náměstí i na Cejlu nabídne stojany s dezinfekčními přípravky.

Počet nakažených žloutenkou na jižní Moravě neustále narůstá. Minulý týden poprvé překročil počet zaevidovaných nemocných hranici 200, když se mezi 1,2 milionem obyvatel objevilo 215 případů. Podle hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové to vypadá, že epidemie zatím nedosáhla vrcholu a ze zkušeností může trvat až rok.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, žloutenka, očkování, sociální práce, Petr Hladík, Armáda spásy, KDU-ČSL, Morava, Eva Gottvaldová, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno naočkuje pracovníky neziskových organizací proti žloutence  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.