Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do ledna sto litrů krve. Takový je plán studentů Masarykovy univerzity

V letošním roce Masarykova univerzita oslavuje sto let od svého založení. Stovku oslavuje také Lékařská fakulta, jejíž studenti se rozhodli oslavy pojmout trochu jinou formou a pomoct tam, kde je to potřeba. Do ledna 2020 mají v plánu společně s dárci získat 100 litrů krve.

Krev je nenahraditelná tekutina. Nouze o ni je však velmi běžná a pravidelných dárců také ubývá. Studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity se proto rozhodli, že v rámci oslav sta let od založení univerzity rozšíří mezi veřejnost povědomí o tom, že darovat krev vůbec není tak těžké a že dárcem se může stát téměř kdokoliv.

Sto litrů do ledna

Akce „100 litrů krve DÍKY MUNI “ je zaměřena především na studenty, pracovníky a absolventy Masarykovy univerzity. Zúčastnit se však může úplně každý, komu to jeho zdravotní stav dovolí. Zúčastnit se mohou také cizinci, kterým stačí vyřídit si české pojištění. I pokud jste zrovna mimo Brno můžete zajít na jakoukoliv z transuzních stanic v České repulice a do projektu se zapojit tím, že pošlete potvrzení o odběru na darujkrev@muni.cz. 

Brňáci to mají ještě snazší. Stačí si vybrat jeden z termínů, které jsou uvedeny na stránkách akce, zaregistrovat se a v daný den přijít do Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno nebo nově také do Krevní banky Fakultní nemocnice u svaté Anny. První odběry začaly v Brně 23. října 2019 a díky velkému zájmu budou pokračovat až do 28. ledna 2020. 

Podmínky pro dárcovství

Darovat krev může každý, kdo dosáhl plnoletosti, váží nad 50 kilogramů a aktuálně netrpí nějakým infekčním nebo chronickým onemocněním. Před každým odběrem je provedeno ještě vyšetření krevního obrazu a pohovor se zdravotnickým pracovníkem, který ukáže zda může být potenciální dárce vůbec připuštěn k odběru. Důležitou roli totiž hrají i zdánlivé maličkosti jako je nové tetování nebo pobyt v některých zahraničních destinacích, které odběr znemožňují.

Pár minut a je hotovo

Samotný odběr krve netrvá nijak dlouho. Odebírá se 450 millilitrů, což zabere kolem pěti minut. O trochu více času strávíte jen na předběžných vyšetřeních před samotným odběrem. Moc termínů už sice nezbývá, ale na obou odběrových místech je možnost dojít i v jiné dny a vyžádat si potvrzení, díky kterému se můžete do akce „100 litrů krve díky MUNI“ také zapojit.

„Chodím pravidelně darovat krev i plazmu. Jako malé se mi líbily dědovy plaketky za dárcovství a chtěla jsem je taky. Později kamarád potřeboval transfúzi a já jsem přemýšlela, kde pořád berou tu krev, když na transfuzní stanici potkávám většinou starší lidi, kteří už dlouho darovat nemůžou a tak jsem si řekla, že jakákoli akce upozorňující na potřebu registrace nových dárců je super a měla bych se přidat taky,“ tvrdí studentka Bezpečnostních a strategických studií Radka Mazurková, kterou odběr čeká 14. listopadu. 

Autoři | Foto Masarykova univerzita Brno

Štítky Brno, darování krve, Masarykova univerzita, MUNI MED, univerzita, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Instagram, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Do ledna sto litrů krve. Takový je plán studentů Masarykovy univerzity  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.