Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak provést první pomoc u dětí? Vše nezbytné objasní chystané semináře

Brno ve spolupráci se Záchranou zdravotnickou službou Jihomoravského kraje (ZZSJmK) uspořádá 16 seminářů o první pomoci u dětí. Semináře začaly 2. října a budou pokračovat až do 5. listopadu 2019.

Vstup na semináře je zdarma a lektory budou zkušení záchranáři ZZSJmK. Zúčastnit se může kdokoliv, především jde však o to předat potřebné informace lidem, kteří jsou s dětmi ve styku každý den.„Základy první pomoci by měl znát každý. Při práci s dětmi je to pokaždé jiné, ještě komlikovanější je to u dětí se speciálními potřebami. Ne všichni dostanou potřebné vzdělání, ale spíše jenom poučení o tom, co dělat, pokud tedy nestudují nějakou pedagogickou školu,“ vyjádřila se absolventka Speciální pedagogiky Tereza Vrbková.Vítáni jsou proto jak rodiče, tak učitelé z mateřských škol nebo vychovatelé.

Všechny semináře probíhají v rámci projektu Brno – zdravé město, díky kterému vzniká mnoho podobných akcí, které se snaží šířit osvětu a potřebné informace. Již dříve tento rok proběhly například kurzy první pomoci pro rodiče s cílem naučit je, jak správně posupovat v urgentních situacích.

„Zvyšování osvěty v oblasti poskytování první pomoci u dětí v neformálním prostředí mateřských center se nám osvědčilo. Seminář trvá dvě hodiny, což umožňuje rodičům absolvovat jej v případě potřeby i za přítomnosti dětí. Mateřská centra však nejsou jediná místa, kde se tématu první pomoci u dětí věnujeme. V letošním roce jsme uspořádali také semináře pro zaměstnance magistrátu a pedagogy mateřských škol,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Semináře se budou konat v různých organizacích po celém Brně buď v dopoledních, nebo také večerních hodinách, takže vybrat si z termínů může každý. V případě, že by rodiče nemohli na tuto dobu sehnat hlídání, je možné seminář absolvovat i s nimi.  Kapacita je však omezená, a proto je nutná včasná registrace. Všechny termíny lze najít na webových stránkách Brna

Každý ze seminářů trvá 2 hodiny a věnují se tématům jako je první pomoc při vdechnutí cizího tělesa, kardiopulmonální resuscitace neboli zjištění vědomí a dýchání, nácvik resuscitace, zástava krvácení a další.Každý kdo seminář absolvuje navíc dostane ilustrovanou brožuru Kapesní rádce 1. pomoci dětem. „Lektoři jsou osoby, které první pomoc skutečně poskytují v praxi, nejedná se tedy o nějakou suchou teorii, ale o zajímavý výklad doplněný powerpointovou prezentací, praktickými ukázkami a nácvikem resuscitace, který si účastníci vyzkoušejí,“ objasnila Pavlína Kocourková.

 

 

Autoři | Foto

Štítky první pomoc, Brno, Jihomoravský kraj, Petr Hladík

Jak provést první pomoc u dětí? Vše nezbytné objasní chystané semináře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.