Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno žije zdravě. V pátek začíná 25. ročník Brněnských dnů pro zdraví

V rámci projektu Brno – Zdravé město se uskuteční už 25. ročník Brněnských dnů pro zdraví. Během 10 dnů je nachystáno100 akcí zaměřených na zdraví a zdravý životní styl.

Již tradiční desetidenní festival nabídne mnoho aktivit, ze kterých si určitě vybere každý. Je připraven program zaměřený na pohyb, výživu, duševní zdraví, preventivní vyšetření ale také například na aktivní stárnutí. Nebudou chybět ani akce pro rodiny s dětmi.

Zdravotní vyšetření zadarmo

Součástí brněnských dnů pro zdraví je i možnost absolvovat vybraná zdravotní vyšetření zadarmo. Ve spolupráci s FN Brno proběhne například Kardioden v neděli 22. Září. Návštěvníci budou moci absolvovat řadu vyšetření jako je například EKG, vyšetření krevního tlaku, cukru a cholesterolu v krvi. Možná bude také konzultace s lékaři a specialisty na výživu.

Kardioden ve FN Brno

Zdravé stravování

Nedílnou součástí zdravého životního stylu a udobrého zdraví je i jídlo. Ve spolupráci se Studentskou asociací nutričních terapeutů tak v sobotu 28. září proběhne i několik přednášek a workshopů zaměřených právě na toto téma. K dispozici bude i nutriční poradna, kde si zdarma můžete nechat změřit své tělesné složení.

 „Úroveň informací na přednášce je nastavena tak, aby ji porozuměl běžný člověk bez znalostí o výživě. Zodpoví základní otázky o výživě ve sportu, jako je třeba správné nastavení výživy před a po fyzické aktivitě, zda musíme běhat nalačno pro efektivnější hubnutí, nebo jak je to s nutností užívání doplňků stravy,” říká absolvent oboru Nutriční specialista na Lékařské fakultě Masarykovy Petr Loskot.

Již v minulých letech byl zájem o přednášky příznivý. „Věříme, že tento ročník bude co do kvality přednášek i do návštěvnosti ještě vydařenější,” dodává. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi, pro které je připravena zábavná kuchyňka, kde si můžou zkusit upéct zdrav dobroty.

Přednáška na LF Masarykovy Univerzity

Program se soustředí i na maminky s dětmi

Maminky mohou hned 20. září využít workshop Od kojení k pevné stravě, který pořádá Centrum Anabell. Odborníci zde rodičům poradí, jak nepředávat dětem špatné stravovací návyky. Nastávající maminky by si tentýž den neměly nechat ujít jógu pro těhotné v Kulturním centru Líšeň, která jim pomůže s přípravou na porod.

Organizace Plaváčci chystá několik lekcí plavání určených pro děti od 1 roku v termínu 23.–28. září. V úterý 24. září dostane prostor take umění. Ve Společenském centru Brno-sever si mohou děti do 4 let zazpívat se zkušeným muzikoterapeutem, v ateliéru ArteSvět budou zase malovat děti od 2,5 roku. 

Nezapomíná se ani na charitu

„Letošní ročník Brněnských dnů pro zdraví opět nabízí pestrou škálu nejrůznějších aktivit určenou všem generacím. Jsem rád, že jejich prostřednictvím můžeme veřejnosti představit i charitativní projekty určené na pomoc dětem se zdravotními obtížemi a k prevenci dětských úrazů. Kampaň tak pro nás může být inspirací nejen k tomu, co můžeme udělat pro vlastní zdraví, ale i jak podpořit zdraví ostatních,“ vyjádřil se 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Běžecké nadšence čeká například v sobotu 21. září nevšední zážitek v podobě nočního běhu centrem města s názvem 5/10 mil Brnem. Je přichystáno několik tratí v různých délkách a na své si tak přijdou děti, začátečníci i vytrvalostní atleti. Součástí akce je také charitativní běh Půlmíle pro ranou péči v délce 800 metrů. Jeho trasa je bezbariérová a vhodná i pro maminky s kočárky.

V sobotu 28. září se v Modřicích poběží druhý, neméně důležitý charitativní běh, který je určen na pomoc dětem nemocným cystickou fibrózou. Kollmorgen běh povede nenáročnými lesními cestami v délce 4, 6 a 10 km. Připravena je i trasa pro děti.

Pokud neholdujete běhání a přesto chcete přispět rukou k dílu tak je od pátku 27. do neděle 29. září ve vybraných brněnských bazénech připravena pomyslná štafeta, kde se Brňáci pokusí společnými silami doplavat z Evropy do Ameriky. Za každý uplavaný kilometr bude odevzdán příspěvek na prevenci dětských úrazů Nadačnímu fondu Modrý hroch.

Něco pro každého

V rámci nabídky pohybových aktivit mohou návštěvníci vyzkoušet také tai-chi, jógu, pilates, jumping, společenský tanec nebo například tenis. Pro děti jsou navíc připraveny ukázkové lekce plavání a trénink akvabel, atletická miniškolička, florbal či cvičení v písku.

Program je nabitý k prasknutí a během deseti dní od 20. do 29. Září se opravdu nudit nebudete. Kompletní program je k dispozici na webu www.zdravemesto.brno.cz nebo v informačním centru magistrátu na Malinovského nám. 3.

Autoři | Foto pixabay.com, LF Masarykova univerzita, FN Brno

Štítky Dny pro zdraví, sport, zdraví, stravování, Brno, výživa, přednáška, Fakultní nemocnice Brno, Petr Hladík, Evropa, Amerika

Brno žije zdravě. V pátek začíná 25. ročník Brněnských dnů pro zdraví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.