Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Seniorská obálka pomáhá lidem už více než rok. Nápad, který se zrodil v Jihomoravském kraji, teď překračuje hranice republiky

Seniorská obálka vznikla 11. června roku 2018 v rámci projektu Stárneme ve zdraví v Brně. Je nazývána také ICE kartou, podle mezinárodní zkratky „použít v případě nouze“ (z anglického In Case of Emergency). Pomáhá v situacích, kdy se její majitel dostane do tísně, ohrožení zdraví, nebo života. V České republice je ve více než dvou milionech domácností a od září se rozšířila i na Slovensko do Trnavy.

Seniorská obálka má usnadnit řešení zdravotních krizových situací. Jde o kartu, na které senioři, třeba i za pomoci příbuzných nebo svého lékaře, vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích (včetně dávkování) a kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Tyto informace pak v přehledném formuláři umístí na viditelné místo ve svém bytě, kterým mohou být třeba dveře lednice, nebo vchodové dveře.

Výrazně tak napomohou zasahujícím záchranářům. „Tyto údaje, které by měly být pravidelně aktualizovány, poslouží v případě zásahu záchranářů k rozhodnutí o tíži zdravotního stavu, optimální terapii na místě, nebo nutnosti transportu do zdravotnického zařízení,“ vysvětlil fungování jihomoravský radní Milan Vojta. Ten zároveň dodal, že obálka urychluje čas zejména v těch domácnostech, kde lidé žijí osamoceně. Když totiž nemá v případě nouze člověk možnost přiblížit záchranářům svůj zdravotní stav sám, obálka napomůže u rozhodování třeba i při záchraně života.

Karta není určena pouze seniorům, ale široké veřejnosti

Iniciativa odstartovala loni v červnu v Jihomoravském kraji. Vznikla v rámci projektu Politika stárnutí na krajích a spolupracovalo na něm Ministerstvo práce a sociálních věcí se záchrannou službou. Velmi rychle se začala šířit po celé České republice, jak mezi seniory, tak i širokou veřejnost. „ICE kartu nevyužívají pouze senioři, ale také třeba matky samoživitelky, nebo lidé v předdůchodovém věku,“ přiblížila koordinátorka projektu na jižní Moravě Dana Žižkovská. Prázdný formulář je ke stažení dostupný na webových stránkách záchranné služby.

Seniorská obálka se zrodila na jižní Moravě, během roku ji začali používat lidé po celé republice

V září loňského roku, tedy pouze tři měsíce od zrodu projektu, se k jižní Moravě přidal i Královehradecký kraj a v listopadu střední a jižní Čechy. V únoru pak navázal i Liberecký kraj, v březnu Karlovarský a Ústecký, kde si vlastní ICE formulář Seniorské obálky vyžádali sami občané Litoměřic. Postupně se zapojovaly i další kraje – Zlínský v květnu a v srpnu se přidaly kraje Plzeňský a Olomoucký.

Stejně, jako tomu bylo v případě Ústeckého kraje, přichází zájem často ze strany obcí a měst ještě před zapojením krajských úřadů i v jiných koutech republiky. Konkrétně se jedná o obce z krajů Moravskoslezského, Pardubického, Vysočiny. Jednotlivé městské části se od letošního srpna zapojují také v Praze.  Celkově je v republice tedy zapojeno 10 krajů, ve kterých o využívání karty rozhodl přímo krajský úřad, a čtyři kraje se zapojily prostřednictvím iniciativy jednotlivých obcí. Celkově se jedná o 86 zapojených obcí a měst, které mají vlastní ICE kartu s vyznačením důležitých informací pro svoje občany.

Po dvou milionech zapojených domácností se obálka letos dostává i na sousední Slovensko

Se všemi zapojenými obcemi, městy a kraji, se obálka dostala do více než dvou milionů domácností. Statistiku, která by ukázala, v kolika případech obálka reálně pomohla, si záchranná služba ale nevede. „Víme, že naši zdravotníci obálku v domácnostech potkávají čím dál častěji, za což jsme vděční, protože velmi urychluje práci nejen nám, ale i dalším složkám integrovaného záchranného systému,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Iniciativa se po více než roce fungování dostává také na Slovensko. Minulý týden se uskutečnila Schůzka o přenosu Seniorské obálky do města Trnava, při které si gestorka projektu Politika stárnutí na krajích Milena Černá vyměnila dobré zkušenosti s náměstkyní primátora Trnavy Evou Němčovskou. „Nápad, že se zapojíme do projektu Seniorské obálky vznikl na odboru sociálních věcí města Trnavy, kdy jsme chtěli naplnit iniciativu Zdravého města. Hledali jsme novou, moderní, dobou praxi, na které bychom se mohli podílet a podpořit tak naše občany,“ svěřila Němčovská. Podle ní je obálka velkým přínosem pro každé město, jehož obyvatelé možnosti vlastnit ICE kartu využívají. 

Autoři | Foto Brno

Štítky Seniorská obálka, Jihomoravský kraj, záchranná služby, IZS, senioři, ICE karta, zdraví, projekt, Trnava, Slovensko, Česko, Brno, zdravotnická záchranná služba, Ústecký kraj, Milena Černá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorská obálka pomáhá lidem už více než rok. Nápad, který se zrodil v Jihomoravském kraji, teď překračuje hranice republiky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.