Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nádrž Výrovice na Znojemsku má vodu nevhodnou ke koupání, Brněnská přehrada i biotop jsou zatím v pořádku

Vodní nádrž Výrovice na Znojemsku má vodu nevhodnou ke koupání. Některým lidem by mohla způsobit zdravotní problémy. V ostatních přírodních koupalištích v Jihomoravském kraji je možné se koupat, některá ale mají horší jakost vody. Vyplývá to z výsledků měření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Hygienici sledují asi dvacítku nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. U některých dělají rozbory sami, z dalších jim posílají výsledky provozovatelé koupališť. Lidem pak nechávají informace na informačních tabulích nebo na webu.

V nádrži Výrovice se situace od minulého týdne nezměnila, limity překročily sinice a chlorofyl. Kvalita vody se naopak zlepšila v rybníku Suchý na Blanensku, kde byla minulý týden také voda nevhodná ke koupání, nová měření ale ukázala na zhoršenou jakost vody, koupat se v ní dá.

Zhoršenou jakost vody hygienici po týdnu opět zjistili i ve vodní nádrži Letovice na Blanensku, také v první laguně horní nádrže na Nových Mlýnech. Vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi hygienici evidují ve vodní nádrži Palava na Blanensku, v druhé laguně na Nových Mlýnech, ve Vranovské přehradě a také v Brněnské přehradě na koupalištích Osada, Rakovec, Rokle a Sokolské koupaliště.

V Brně si zaplavete bez problémů

Vodu vhodnou ke koupání má brněnské jezírko Wellness Infinit Maximus, také přírodní koupací biotop Brno - jih, Kovalovice a Oslavany na brněnském venkově, vodní nádrž Lučina na Hodonínsku i Bohuslavice na Hodonínsku. Obdobně je na tom i Luleč na Vyškovsku, koupaliště Vémyslice a Bantice na Znojemsku. Voda vhodné ke koupání je i v Brněnské přehradě u Kozí horky.

Kvalitu vody ovlivňuje také počasí, například horko nebo třeba déšť. V posledních letech nemuseli hygienici nikde zakazovat koupání s výjimkou loňského roku, kdy zakázali koupání v Brněnské přehradě. Velké teplo a sucho vedlo ke zhoršení kvality vody. V minulosti byla přehrada nevhodná ke koupání. Po jejím vyčištění za stovky milionů korun ji ale mohou lidé využívat.

 

Autoři | Foto MMB

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihomoravský, koupání, Výrovice, okres Znojmo, Brněnská přehrada, Jihomoravský kraj, vodní nádrž, Krajská hygienická stanice, okres Blansko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádrž Výrovice na Znojemsku má vodu nevhodnou ke koupání, Brněnská přehrada i biotop jsou zatím v pořádku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.