Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj přispěje desítky milionů na provoz nemocnic. Bez nich by neutáhly platy zaměstnanců

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo navýšení příspěvku na provoz ve výši 50 milionů korun pro devět krajských zdravotnických příspěvkových organizací. Jedná se o provozní příspěvek, nemocnice za něj tedy nemohou pořídit například nové přístroje, ale jednotlivé částky využijí i na zajištění kvalitní péče a platy zaměstnanců.

Navýšení platů působí zdravotnickým zařízením problémy

Stejně jako v přechozích letech, i letos došlo k navýšení platů a zvláštních příplatků zejména zdravotnických pracovníků. Zdravotnické příspěvkové organizace, které nemají uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami, ale nejsou schopné na toto ekonomicky reagovat. Opakovaně tak musely čerpat rezervy z fondů. To mohlo mít vliv na rozsah a kvalitu poskytované péče.

„Další příspěvkové organizace se nově začaly potýkat s tíživou finanční situací a s tím i související zhoršenou pracovní neschopností,“ uvedl krajský radní Milan Vojta. Podle něj je příčinou podfinancování úhrad od zdravotních pojišťoven, které se táhne už několik let.

Chybí finanční kompenzace od zdravotních pojišťoven

Cash flow (peněžní tok) organizací se zhoršil i vlivem nárůstu mezd, které nebyly kompenzovány zdravotními pojišťovnami. „V současné době tak organizace vyčerpaly veškeré rezervy a možnosti snížení nákladů a zvýšení vlastních výnosů. Proto jsme se rozhodli k navýšení příspěvku na provoz pro tato zařízení,“ vysvětlil Vojta.

Celková částka 50 milionů korun bude rozdělena do devíti jihomoravských zdravotnických zařízení. Některé organizace přidělenou částku již obdržely. „Příspěvek jsme dostali záhy po rozhodnutí zastupitelstva kraje na přelomu června a července. Peníze nám výrazně pomohou při pokrytí provozních nákladů, které se s rostoucími cenami energií, cen léků a spotřebního zdravotnického materiálu rok od roku zvyšují,“ řekl Filip Zdražil z kyjovského městského úřadu.

Nemocnici Kyjov byl z padesáti milionů přidělen největší podíl, a to 12 milionů korun. „Příspěvek jsme v plné výši využili na úhradu plateb našim dodavatelům. Vzhledem k tomu, že se jedná o příspěvek provozní, nikoliv investiční, peníze nemůžeme využít například na nákup nového přístrojového vybavení,“ dodal Zdražil.

50 milionů poputuje nemocnicím, záchrance, dětským centrům a léčebnám

Další příspěvky na provoz bez účelového určení udělil kraj Nemocnici Hustopeče ve výši 4,2 milionu korun, Nemocnici Tišnov přidělil 3 miliony, nemocnici v Kyjově zmíněných 12 milionů, Nemocnici Břeclav 10 milionů a pro Nemocnici Ivančice vyhradil 5 a půl milionu korun.

Mezi příspěvkovými organizacemi ale nejsou pouze nemocniční zařízení. „Příspěvek poputuje také do dvou center zdravotních služeb pro děti ve Znojmě a Kyjově, ve výši 1,7 milionu a 1,1 milionu. Dále je mezi cílovými zařízeními i domov pro postižené děti LILA Otnice, který obdrží 1 milion a 11 a půl milionu připadlo Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Kraj přispěl desítky milionů na zlepšení péče o pacienty

Minulý měsíc krajské zastupitelstvo schválilo také investiční příspěvky v celkové výši 47,5 milionu korun na zlepšení péče o pacienty v deseti jihomoravských zdravotnických zařízeních. „Jde například o příspěvek jeden a půl milionu korun na posílení kybernetické bezpečnosti v ZZS Jihomoravského kraje. Do vyškovské nemocnice směřuje přes sedm milionů na nemocniční informační systém a podobně,“ přiblížil Milan Vojta. „V případě kyjovské nemocnice bych chtěl uvést mimo jiné tabletový systém pro distribuci pacientské stravy za dva miliony korun a ultrazvukový diagnostický přístroj za necelé dva miliony,“ doplnil.

Kromě speciálních zdravotnických zařízení budou pořízeny také například invalidní vozíky do letovické nemocnice, klimatizace lůžkového pavilonu v Břeclavi, porodní lůžka a lůžka pro pacientky pro porodu do Nemocnice Kyjov. Do hustopečské nemocnice byl pořízen travní traktor, který je již v plném provozu. Finanční prostředky slouží také na opravy pozemních komunikací kolem Nemocnice Břeclav, případně na rekonstrukci vzduchotechniky v hodonínské nemocnici.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, Jihomoravský kraj, příspěvek, provoz, vybavení, Nemocnice Kyjov, Nemocnice Hustopeče, Nemocnice Břeclav, Nemocnice Hodonín, Nemocnice Vyškov, ZZS JMK, JMK, zdravotní pojišťovny, příspěvková organizace, zdravotní pojišťovna, Milan Vojta, Zdravot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přispěje desítky milionů na provoz nemocnic. Bez nich by neutáhly platy zaměstnanců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.