Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úrazová nemocnice v Brně prošla modernizací. Pacienti se dočkají klimatizovaných pokojů

Rekonstrukce objektu Úrazové nemocnice v ulici Ponávka začala loni v listopadu a skončila na konci června. Kromě zateplení a fasády má budova také novou střechu a více než 150 oken. Pro větší komfort pacientů a personálu byla na oddělení i pokoje instalována klimatizace. Modernizace stála celkem 52 milionů, z toho 44 poskytlo město.

Po osmi měsících byl dnes symbolicky otevřen jeden z objektů brněnské Úrazové nemocnice. Modernizace ambulance a lůžkového oddělení začala loni v listopadu a probíhala za provozu. „Byli jsme donuceni omezit provoz, často stěhovat pacienty, značně to naši práci zpomalilo. Do konce roku ale ještě zbývá pět měsíců, ve kterých vše, předpokládám, doženeme,“ řekl ředitel nemocnice Zdeněk Buštík.

Kromě zateplení, fasády a střechy má nemocnice i 154 nových oken a instalovanou klimatizaci. „Budova nebyla původně stavěna pro léčebné účely, od roku 1992 se začala rekonstruovat na zdravotnické zařízení. Tato modernizace byla v podstatě pokračováním, aby byl stav objektu udržitelný,“ vysvětlil Buštík, podle něhož bylo podstatné zajistit komfort pro pacienty tím, že bude do pokojů nainstalována klimatizace. Ta se momentálně nachází ve všech sedmi patrech, a to jak na ambulantních odděleních, tak i na lůžkových pokojích.

Díky modernizaci dojde k úspoře energií

Investice by tedy kromě většího pohodlí pacientů i personálu měla přinést také úspory energií. „Budova byla stará, nezateplená a měla stará okna. V zimě tady byla velká zima, v létě nedýchatelno. Pozitivní věcí na této rekonstrukci je také úspora energií, která by měla ročně přesáhnout částku milionu korun,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík.

Rekonstrukci jedné ze tří budov Úrazové nemocnice hradilo z velké části město, které nemocnici poskytlo 44 milionů. Dalších 8 milionů nemocnice získala jako dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „Příští rok chceme s modernizací pokračovat. Máme ještě další dvě oddělení, která také potřebují klimatizaci,“ dodal Buštík.

Největší investicí do Úrazové nemocnice bude stavba nového pavilonu. Ta by mohla začít už za dva roky

V lednu letošního roku Rada města Brna schválila podnět ke změně územního plánu v městské části Brno-střed tak, aby mohla začít výstavba nového pavilonu Úrazové nemocnice. Změna územního plánu potrvá ještě přibližně rok. Stavba by mohla začít v roce 2021 a hotová by měla být v rozmezí roku a půl až dvou let.

Pavilon by měl vzniknout v areálu nemocnice na místě současného parkoviště. Jeho součástí budou operační sály, centrální sterilizace, heliport a také parkoviště. „Objekt bude čítat celkem 8 podlaží, z toho v pátém až sedmém poschodí bude lékařům k dispozici sedm operačních sálů,“ uvedl tiskový mluvčí brněnského Magistrátu Filip Poňuchálek.

Kapacita nemocnice se zvýší o šestadvacet lůžek a přibude i početnější parkoviště

Pro anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) a JIP vznikne celkem 26 lůžek. „Součástí budovy budou i čtyři patra parkovacího domu o kapacitě sto šedesáti míst, čímž bude vyřešeno zrušené pozemní parkoviště. Počet míst pro auta pacientů a návštěv se tak zvýší,“ doplnil Hladík.

Zřizovatelem Úrazové nemocnice je město Brno, stejně jako v případě Nemocnice Milosrdných bratří. Podle Buštíka má zařízení přibližně 500 zaměstnanců. Ročně se personál podílí na více než sedmi tisících operací.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Úrazová nemocnice, Brno, nemocnice, rekonstrukce, modernizace, klimatizace, okna, střecha, zateplení, fasáda, pavilon, pacient, Úrazová nemocnice v Brně, Zdeněk Buštík, Ponávka, Petr Hladík, Státní fond životního prostředí, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazová nemocnice v Brně prošla modernizací. Pacienti se dočkají klimatizovaných pokojů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.