Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj dá pět milionů na rozšíření Hospice sv. Alžběty v Brně

Jihomoravský kraj dá na rekonstrukci Hospice sv. Alžběty v Brně a rozšíření jeho služeb pět milionů korun. Schválili to zastupitelé. Náklady na rekonstrukci a rozšíření jsou 60 až 70 milionů korun, řekl ČTK ředitel hospice Karel Kosina. Podle něj se kapacita rozšíří o 23 lůžek.

Pět milionů dalo hospici už dříve město Brno, které mu také poskytlo navíc zápůjčku 15 milionů korun na zahájení prací. "Dalších 35 milionů máme z Evropské unie a u státu budeme žádat o 20 milionů, ze kterých bychom potom vrátili 15 milionů Brnu," řekl Kosina. Zbytek nákladů uhradí hospic od dárců.

Peníze poslouží na rekonstrukci severního křídla kláštera na Starém Brně, ve kterém se hospic nachází. Podle Kosiny by práce mohly začít na podzim nebo v zimě letošního roku a potrvají 13 měsíců. S otevřením se počítá v lednu roku 2021.

Cílem projektu je vytvoření nové pobytové odlehčovací služby s kapacitou 23 lůžek, uvedl náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD). "Pro vznik je nezbytné provést rekonstrukci a dostavbu dnes nevyužívané části budovy, která je v havarijním stavu," řekl Šlapal. Dodal, že s ohledem na stárnutí populace bude tento typ služby stále více využívaný.

Hospic se stará o umírající lidi. Nová investice má přinést pomoc také pacientům s těžkou formou kognitivní poruchy jako Alzheimerovou nemocí nebo demencí. O tyto pacienty se vesměs starají rodinní příslušníci, nové prostory hospice mají sloužit pacientům do doby, než péči o ně opět převezmou členové rodiny. Očekává se zájem stovek klientů každý rok.

 

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, správa, sociální, Brno, Jihomoravský, rekonstrukce, Jihomoravský kraj, Evropská unie, Marek Šlapal, pacient, ČSSD, Staré Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá pět milionů na rozšíření Hospice sv. Alžběty v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.