Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pacienti s neurologickými potížemi dostanou speciální náramky. Do testování se zapojila zdravotní zařízení na jižní Moravě

Pacienti, které trápí neurologické problémy či Alzheimerova nemoc, by mohli získat speciální náramky. Ty by jim mohly pomoct jejich nemoci léčit a usnadňovat strastiplný život. Město Brno přispěje na testování těchto náramků 1,5 milionu korun. Dotaci včera schválili brněnští radní, zastupitelé budou o tomto kroku rozhodovat během června.

Elektronické pásky připomínají náramkové hodinky, dokážou však mnohem užitečnější věci, které usnadní život pacientům s epilepsií nebo Alzeimerovou nemocí. O dotaci na přípravnou fázi pilotního projektu dohledového a asistenčního senzoru požádall o dotaci nadační fond NEUROSMART. Celková částka na prepilotní fázi je 2 695 000 korun.

„U epileptiků senzor upozorní na probíhající záchvat. Vyšle signál rodinnému příslušníkovi pacienta, který, pokud se nachází v blízkosti, může nemocného zkontrolovat, odstranit rizikové předměty z okolí, aplikovat záchrannou medikaci nebo pacienta v případě poranění základně ošetřit. Náramek rovněž aktivuje složky záchranného systému. Bude obsahovat i základní klinická data pacientů, tj. onemocnění, s kterými se člověk léčí, a užívanou medikaci,“ přiblížil fungování první náměstek primátorky Petr Hladík.

Zařízení dokáže monitorovat zdravotní stav i polohu nemocného

Náramek by měl v případě Alzheimerovy nemoci pomoct optimalizovat péči již od časné fáze nemoci. Umožňuje připomínat dávkování léků, objednanou návštěvu lékaře nebo sledovat fyziologické parametry nemocného. Dokáže roreznat změny v dýchání, sleduje puls, krevní tlak, tělesnou teplotu, dokáže monitorovat polohu pacienta a včasně rozpozná vznikající komplikace.

Výhodou je i zabudované GPS, které pomůže určit polohu nemocného v případě, že pacient zabloudí po odchodu z domu. Díky senzoru by se mohl snížit počet nežádoucích událostí, neočekávaného čerpání služeb zdravotnické záchranné služby a hospitalizací.

Náramky jsou v plánu i pro pacienty s dalšími třemi nemocemi

Po uplynutí a vyhodnocení přípravné fáze by podobné zařízení mohli dostat i lidé s dalšími třemi nemocemi. Jedná se o anafylaxi, Parkinsonovu nemoc a schizofrenii. Pilotní provoz náramků pro tyto nemoci by měl trvat tři roky, kdy bude definitivně potvrzeno, do jaké míry je zařízení nemocným nápomocno. Poté by mělo začít jednání s pojišťovnami. Využívání náramků by se pak mohlo stát standardním postupem při léčbě těchto nemocí. 

„Brno chce testovat a uplatňovat v praxi různá smart řešení, která lidem zjednoduší život. V této souvislosti se nejčastěji mluví o energetice, nakládání s vodou či odpady, o dopravě. Proč by se ale nemohly smart technologie stejně dobře uplatnit třeba ve zdravotnictví? Náramek, který nemocným pomůže prožít i přes obtíže kvalitní život, není sci-fi, ale reálný projekt, který Brno velice reálně podporuje,“ uvedl Petr Hladík.

Uživatelé projektu budou na celém území Jihomoravského kraje v komunitních centrech pro každé jednotlivé onemocnění a na univerzitních klinikách v Brně. Do projektu se zapojí Fakultní nemocnice u sv. Anny – Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Fakultní nemocnice Brno, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Institut biostatistiky a analýz Lékařské fakulty MU, Česká psychiatrická společnost JEP, Česká neurologická společnost JEP, CEITEC

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky alzheimerova nemoc, náramky, nemocnice, neurologie, náramek, nemoc, pacient, Brno, Jihomoravský kraj, Petr Hladík, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, CEITEC, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Pacienti s neurologickými potížemi dostanou speciální náramky. Do testování se zapojila zdravotní zařízení na jižní Moravě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.