Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Záchranáři v Moravském krasu cvičili zásahy v těžkých podmínkách

Záchranné akce v obtížných nebo neobvyklých podmínkách trénovalo patnáct posádek zdravotnické záchranné služby v Moravském krasu. ČTK to řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

"Jde o metodické cvičení záchranných služeb z celé České republiky. Z každého kraje je tu jedna tříčlenná posádka a pozvali jsme i kolegy z Bratislavy," uvedla Bothová.

Turisté v Moravském krasu se tak celou sobotu setkávali s nezvyklým množstvím sanitek i zdravotníků. Jako odškodnění za případné komplikace záchranáři pro veřejnost připravili stanoviště u Domu přírody na Skalním mlýně. Tam si mohli některé postupy první pomoci vyzkoušet.

Pro zdravotnické posádky pořadatelé připravili deset stanovišť s úkoly, které ale nikdo neznal předem

"V pátek se například na místo zásahu museli dostat lanovkou. Bylo jim oznámeno, že jedou k pádu dítěte. Cestou v lanovce ale došlo k technické poruše uprostřed cesty a záchranáři museli nečekaně řešit akutní stresovou reakci jednoho z pasažérů v lanovce," přiblížila scénář jednoho z úkolů mluvčí.

Právě při úkolu v lanovce, ale i u dalších několika stanovišť, se do cvičení zapojili místo obvyklých figurantů herci Městského divadla Brno. "Pro posádky je to takový bonus, protože přece jen sehrají situaci jinak než běžní figuranti," dodala Michaela Bothová.

Cvičení si vyzkoušeli i policisté a hasiči

Pořadatelé se snažili prostředí Moravského krasu využít ke zkomplikování některých pro záchranáře běžných zásahů. V sobotu odpoledne museli například resuscitovat člověka uvězněného pod závalem v jeskyni.

Vždy po splnění úkolu mohly jednotlivé posádky svůj postup při řešení situace probrat s pozorovateli. "Nejde o to, že by bylo jen jediné správné řešení. Pokud vede k záchraně člověka, je každé řešení správné. Ale i tak lze postupy posádek o něco posunout, zdokonalit," doplnila Bothová.

I když v Moravském krasu cvičili primárně zdravotníci, hasiči i policisté se okrajově do cvičení zapojili také. Hasiči pomáhali například se slaňováním ze zastavené lanovky a policisté v neděli doprovodí spanilou jízdu sanitek z Blanska do Brna na Špilberk. Slavnostní jízda patnácti sanitek cvičení zakončí.

 

Autoři | Foto zzs jmk

Štítky ČR, zdraví, příroda, záchranná, jeskyně, FOTO, Moravský kras, lanová dráha, Česko, Bratislava, Skalní mlýn, Městské divadlo Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři v Moravském krasu cvičili zásahy v těžkých podmínkách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.