Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Genetické testy pomáhají při léčbě neplodnosti i při plánování početí. Lidé se jich přitom vůbec nemusí bát

PR článek

Reprodukční medicína je dnes stále považována za relativně mladý obor. Jejím průlomovým mezníkem se stal rok 1978, kdy se v anglickém Bourn Hallu narodilo historicky první dítě „ze zkumavky“. U nás došlo ke stejné události o 4 roky později, kdy se díky odborníkům z brněnské fakultní nemocnice narodil první chlapeček. Bylo to současně také první umělé oplodnění ve střední a východní Evropě. Moderní technologie však tuto oblast medicíny výrazně posouvají stále dál, a to i díky pokročilým testům, které snižují riziko narození dítěte s genetickými vadami. Tomuto cíli 20 let pomáhá také brněnská klinika Repromeda, díky které přišlo na svět už více než 5000 dětí.

Genetická diagnostika zjistí zdraví dítěte už od embrya

Genetická preimplantační diagnostika dnes v asistované reprodukci umí u embrya zjistit, zda je v pořádku či nikoliv a předejít tak narození dítěte s genetickou vadou. V České republice, a současně také ve střední a východní Evropě, došlo k takovému preimplatačnímu testování embrya poprvé v roce 2000, a to právě na pracovišti kliniky reprodukční medicíny Repromeda v Brně.

Genetické testy při IVF léčbě

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

„Moderní asistovaná reprodukce nabízí v současnosti tři metody preimplatačního genetického testování, zkráceně označované jako PGT-A, PGT-M a PGT-SR. První z metod pomáhá v případech opakovaného selhání implantace embrya, opakovaného potrácení, nebo u párů, kde hraje roli věk," vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda. 

Druhá a třetí ze zmiňovaných zase odhalují genetické poruchy embryí, a to jak u dvojic, u nichž se nějaké genetické onemocnění v rodině už vyskytlo, tak i v případech, kdy jsou oba rodiče zdraví a jsou pouze tzv. přenašeči dané choroby. Tyto postupy jsou jedinou spolehlivou metodou, díky které se dá vyloučit narození dítěte se závažnou genetickou vadou,“ popisuje Veselá.

Zjištění genetické kompatibility s partnerem ještě před početím

Kromě testů prováděných při léčbě neplodnosti existuje i tzv. prediktivní genetické testování, díky němuž se lze dozvědět více o genetických predispozicích ke konkrétním nemocem. Pokud například pár plánuje založit rodinu a chce vědět, zda existuje pravděpodobnost komplikací s otěhotněním, v průběhu těhotenství nebo dokonce nebezpečí početí postiženého dítěte, prediktivní testy jsou určené právě pro pár.

„Pokud tento test ukáže, že pár není geneticky kompatibilní, neznamená to, že spolu nemůže počít dítě. Je to však důležitá informace, díky které můžeme páru pomoci eliminovat přenos a vznik genetického onemocnění u jejich potomků,“ podotýká Veselá. Vyšetření je tak vhodné pro páry, které uvažují o dítěti ať už s pomocí asistované reprodukce nebo spontánně.

Když už je žena těhotná

Pro všechny již těhotné ženy existuje také genetický test s názvem PrenatalSafe, jehož velkým benefitem je to, že je neinvazivní. Provádí se totiž pouze z odebraného vzorku krve matky. Tento test dokáže již v raném stádiu těhotenství, od 10. týdne gravidity, odhalit přítomnost chromozomálních abnormalit a dalších vzácných onemocnění. PrenatalSafe v současné době nabízí čtyři typy testování, ze kterých si pár může vybrat a využít doporučení klinického genetika.

Výrazné zvýšení šance páru na otěhotnění

V dnešní době je u těch nejkvalitnějších pracovišť asistované reprodukce celosvětovým trendem provádění genetických vyšetření, a to ať už embryí, kompatibility párů či neinvazivního prenatálního testování. Cílem naší kliniky je tímto způsobem výrazně zlepšovat šance páru na otěhotnění a narození zdravého dítěte a současně zkrátit dobu léčby, stejně tak jako celkové finanční náklady. V tom vidíme budoucnost asistované reprodukce,“ uzavírá doktorka Veselá.

Foto Repromeda

Štítky repromeda, genetické testy, neplodnost, klinika, asistovaná reprodukce, lékařství, léčba, REPROMEDA s.r.o., Střední a východní Evropa, Kateřina Veselá, Česko, Brno, Ostrava

Genetické testy pomáhají při léčbě neplodnosti i při plánování početí. Lidé se jich přitom vůbec nemusí bát  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.