Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jižní Moravě zemřeli další tři lidé na chřipku. Zákaz návštěv v brněnských nemocnicích trvá

V Jihomoravském kraji za poslední týden zemřeli další tři lidé na chřipku, chřipková epidemie ale ustupuje. Mezi 1,2 milionu obyvatel je zhruba 19.000 lidí s akutními respiračními nemocemi a chřipkou, minulý týden jich bylo zhruba o 1000 víc. Nemocnice Břeclav zrušila zákaz návštěv. Dnes ho zruší nemocnice v Kyjově a v Hodoníně. Naopak dál potrvá v obou brněnských fakultních nemocnicích. Epidemie trvá asi měsíc, od jejího začátku zemřelo 11 lidí.

Hygienici berou údaje od praktických lékařů. Oproti minulému týdnu má epidemie ani ne pětiprocentní pokles počtu nemocných. Na 100.000 obyvatel připadá 1593 nemocných, minulý týden to bylo 1664. „Pokles evidujeme ve všech věkových kategoriích a ve všech regionech Jihomoravského kraje," uvedla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Vyšší nemocnost než krajský průměr mají na Hodonínsku a Znojemsku, ale i tam nemocnost klesá. Snížil se i podíl případů chřipky mezi všemi nemocnými, kteří mají jinak akutní respirační nemoci jako nachlazení, kašel nebo rýmu. „V tomto týdnu bylo sedm závažných případů chřipky a tři úmrtí. Od počátku epidemie je to tedy 33 velmi závažných případů a 11 úmrtí. Jednoznačně převažuje chřipka typu A," dodala Ciupek.

Podle ní je zřejmé, že epidemie ustupuje. „Nadále však velmi důrazně doporučujeme onemocnění nepodceňovat a věnovat náležitou pozornost léčbě," zdůraznila hygienička.

Na snižující se počet nemocných zareagovaly některé nemocnice. Podle mluvčí břeclavské nemocnice Táni Svobodové zařízení ruší zákaz návštěv od dnešního dne. V Kyjově a Hodoníně tak učiní od soboty, řekli ČTK mluvčí kyjovské nemocnice Filip Zdražil a náměstkyně hodonínské nemocnice Věra Dostálová. V Brně zákaz přetrvává.

„Pokles nemocnosti proti minulému týdnu je velmi malý. Epidemická vlna jen zvolna ustupuje, zákaz proto necháváme. V individuálních případech především u pacientů v kritickém stavu a v paliativní péči návštěvu umožňujeme, pokud lékař nazná, že je větším přínosem než rizikem," řekla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá. Zákaz trvá i ve Fakultní nemocnici Brno, doplnil její mluvčí Pavel Žára.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, jižní Morava, úmrtí, Jihomoravský kraj, nemocnice, návštěva, Hodonín, Nemocnice Kyjov, Nemocnice Břeclav, Krajská hygienická stanice, Petra Veselá, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Na jižní Moravě zemřeli další tři lidé na chřipku. Zákaz návštěv v brněnských nemocnicích trvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.