Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zdravotní knížka kdykoliv při ruce. Projekt Zdravel konečně přináší elektronizaci zdravotnictví

Elektronizace bývá často strašákem, dvojnásob to platí v případě zacházení s citlivými údaji, se kterými přichází do kontaktu například lékaři. O tom, že to tak ne vždy musí být, přesvědčuje projekt Zdravel, který byl do ostrého provozu spuštěn v druhé polovině loňského roku. Nástupce elektronické zdravotní knížky IZIP se zatím osvědčuje a po několika měsících fungování se neustále rozrůstá o další funkce.

Chytrý online systém nyní využívá více než 15 280 aktivních uživatelů. Ať už jste u lékaře, v práci, doma nebo na dovolené, vaše elektronické zdravotní záznamy máte díky projektu vždy po ruce. Systém je dostupný jako webový portál nebo jako aplikace pro mobilní telefony a tablety. V aplikaci uživatelé najdou veškeré lékařské zprávy, předepsané léky, očkování, vyšetření a laboratorní výsledky. Přehledně je k dispozici také aktuální anamnéza, tělesné údaje, výsledky kontrol, medikace a časová osa. V případě obtíží můžete přímo komunikovat také se svým ošetřujícím lékařem formou online chatu nebo naším specialistou skrze poradnu.

V reálu to znamená, že nemocnice, které používají plně integrované nemocniční systémy, se mohou připojit k systému Zdravel a začít v plném rozsahu zapisovat data do zdravotních knížek. Pro lékaře se nejedná o žádnou práci navíc, neboť zápis probíhá automaticky na pozadí a každý lékař tak i nadále používá stejný systém jako doposud a ani způsob práce s ním se nemění. „Ošetřující lékař si zároveň může v systému Zdravel snadno načíst pacientův profil a prohlédnout si například jeho kompletní anamnézu, medikace nebo historii lékařských vyšetření. Další funkce jako objednání, komunikace s lékařem nebo přijímání zobrazovacích metod jsou připravovány pro další verze systému,“ shrnul Michal Potůček, CEO projektu Zdravel.

Další verze systému počítá také s propojením Zdravelu a kolínské Chytré klíčenky společností Mastercard a Paynovatio, o které jsme vás už v minulosti informovali. „Systém Zdravel je nabízen zdarma žákům 6. ZŠ v Kolíně a zároveň probíhá aktivní komunikace s dětskými a praktickými lékaři nebo s kolínskou nemocnicí. Cílem je automatické zapisování zdravotních záznamů do zdravotní knížky žáků a jejich rodičů. Každý rodič tak bude mít souhrnné informace o zdraví svého dítěte dostupné přímo z aplikace Zdravel,“ dodal Potůček. Propojení obou portálů, využívání Chytré klíčenky k identifikaci pacienta u lékaře a jiné pokročilé funkce se plánují až od dalších fází projektu. Zapojení dalšího významného partnera je potvrzením univerzálnosti a unikátnosti Chytré klíčenky, která v sobě propojuje  funkce spojené s placením a nakupováním s praktickými životními potřebami, jako je elektronický zámek, evidence ve školní jídelně, jízdenka na dopravu, čtenářský průkaz nebo zmíněný zdravotnický přehled,uvedla manažerka rozvoje obchodu v Mastercard Zuzana Weissová.

Zdravel dokáže spolupracovat také se záchrannou službou. Díky spolupráci s aplikací Záchranka jsou záchranné služby schopny nejen identifikovat polohu a identitu pacienta, ale také získat jeho základní zdravotní informace. V praxi to znamená, že Aplikace Záchranka zasílá s polohou i číslo pojištěnce pacienta, které dispečink následně zasílá lékaři záchranné služby. Lékař si tak může zobrazit aktuální data pacienta, který má profil v systému Zdravel a který obsahuje základní zdravotní informace, jejichž dostupnost může být v krizových situacích rozhodující a může zachraňovat životy. Pilotní spolupráce bude během následujících měsíců testována v Ústeckém kraji a na Vysočině.

Zdravel je do budoucna připraven na přijímání eReceptů, které jsou následně ukládány do sekce medikace pacienta. „Díky tomuto propojení je možné vyřešit jeden z problémů projektu eReceptů, tedy chybějící možnost lékařů nahlédnout do kompletní lékové karty pacienta. Přehled o své medikaci získá zároveň i pacient, včetně doporučeného dávkování a dalších doplňujících informací,“ uzavřel Potůček.

Problémem bránícím propojení Zdravelu a systému eReceptů je, že Státní ústav pro kontrolu léčiv napojení Zdravelu momentálně neumožňuje. Případné propojení je tedy závislé na jednáních se zástupci úřadu a zdravotními pojišťovnami v následujících měsících.

Autoři

Štítky MasterCard, zdraví, Zdravel, lékař, projekt, kniha, Společnost pro eHealth databáze, a.s., Státní ústav pro kontrolu léčiv

Zdravotní knížka kdykoliv při ruce. Projekt Zdravel konečně přináší elektronizaci zdravotnictví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.