Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V nemocnici u svaté Anny Brno zemřel pacient s chřipkou. Během epidemie jde již o třetí úmrtí

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zemřel v neděli pacient s chřipkou. Potvrdila to mluvčí nemocnice Petra Veselá. Je to třetí úmrtí v kraji v chřipkové epidemii, která trvá dva týdny. O dalším úmrtí v jiných zařízeních nemají jihomoravští hygienici zatím informace. Ve svatoanenské nemocnici leží další čtyři lidé s chřipkou, kteří jsou ve vážném stavu. Pacienty s chřipkou má i Fakultní nemocnice Brno, podle mluvčí Beatrix Křížové ale chřipka není hlavní příčinou hospitalizace, protože mají i další problémy.

Kromě čtyř hospitalizovaných pacientů u svaté Anny jsou podle Veselé ještě další dva pacienti s podezřením na chřipku. Nemocnice pro léčbu některých těchto pacientů používá i mimotělní membránovou oxygenaci, zjednodušeně řečeno mimotělní oběh. Je to přístroj, díky kterému pacienti nejen částečně dýchají i za podpory plicní ventilace, ale také jim okysličuje krev.

Díky tomu má nemocnice možnost zajistit přechodnou náhradu plic nebo srdce s plícemi. Podle ředitele Martina Pavlíka je to důležitý pokrok v možnostech léčby pacientů v kritickém stavu.

Zhruba desítku pacientů s chřipkou má i Fakultní nemocnice Brno. Podle Křížové ale není chřipka důvodem jejich hospitalizace a přišli s jinými problémy. Zatím nemá zprávy o tom, že by v jejich nemocnici někdo na chřipku zemřel.

V Jihomoravském kraji začala chřipková epidemie před dvěma týdny. Podle posledních informací hygieniků z pátku mělo mezi 1,2 milionem obyvatel 24.500 lidí akutní respirační nemoci, jako jsou nachlazení nebo kašel, a také chřipku. Na 100.000 obyvatel je to přes 2000 nemocných, přičemž na stejný počet obyvatel připadá chřipka na 200 případů, zbytek jsou lidé s dalšími problémy, jako jsou rýma nebo záněty horních cest dýchacích.

Některé nemocnice kvůli epidemii zakázaly návštěvy. Patří mezi ně obě brněnské fakultní nemocnice, ale také například nemocnice v Kyjově nebo Hodoníně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno, Petra Veselá, Fakultní nemocnice Brno, Martin Pavlík, Nemocnice Kyjov

V nemocnici u svaté Anny Brno zemřel pacient s chřipkou. Během epidemie jde již o třetí úmrtí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.