Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě už zemřeli na chřipku dva lidé

V Jihomoravském kraji zemřeli dva lidé na chřipku z celkových 12 závažných případů, za poslední týden navíc vzrostl počet nemocných v chřipkové epidemii.Uvedla to vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Oběťmi nemoci byli podle ní senioři s dalšími zdravotními potížemi.

 Mezi 1,2 milionem obyvatel je kolem 24.500 nemocných, před týdnem jich bylo asi o 1500 méně. Nemocnice Kyjov zakáže od soboty návštěvy, Nemocnice Hodonín tak učiní od pondělka. Brněnské fakultní nemocnice je zakázaly už před týdnem. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně leží podle její mluvčí Petry Veselé šest pacientů s chřipkou, všichni jsou ve vážném stavu.

Na 100.000 obyvatel připadá 2034 nemocných, před týdnem to bylo 1918 pacientů. Nejvyšší nárůst je podle Ciupek u lidí v produktivním věku, u seniorů a u předškolních dětí. „Nemocnost však zatím nedosahuje nejvyšších hodnot zaznamenaných v uplynulých sezonách," upozornila Ciupek.

Podle ní se však o 95 procent oproti minulému týdnu zvýšil počet případů s chřipkou. Před týdnem jich bylo přes 100 na 100.000 obyvatel, nyní je to tedy kolem 200 lidí s chřipkou na 100.000 obyvatel. Zbytek lidí má akutní respirační nemoci jako nachlazení, rýmu, kašel nebo záněty horních cest dýchacích.

Vysoká nemocnost je ve všech okresech kraje. „Nejvyšší je v Brně, kde dosahuje 2218 nemocných na 100.000 obyvatel," uvedla Ciupek. Kvůli tomu nemocnice zakazují návštěvy. Od soboty nebudou v Kyjově přístupná lůžková oddělení, uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Od pondělí zakáže návštěvy v celém areálu i hodonínská nemocnice, řekla náměstkyně Věra Dostálová. Už týden trvají zákazy návštěv ve Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. „Máme šest pacientů s chřipkou. Všichni jsou ve vážném stavu, čtyři dokonce v kritickém," uvedla Veselá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, epidemie, jižní Morava, zákaz návštěv, Jihomoravský kraj, nemocnice, návštěva, Krajská hygienická stanice, Petra Veselá, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Nemocnice Kyjov, Hodonín, Fakultní nemocnice Brno

Na jižní Moravě už zemřeli na chřipku dva lidé  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.