Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na jižní Moravě se pohybují komáři infikovaní smrtelně nebezpečnou západonilskou horečkou

Na jižní Moravě se objevili komáři infikovaní virem smrtelně nebezpečné západonilské horečky. Přišli na to epidemiologové během pravidelných kontrol. Proti západonilské horečce neexistuje očkování ani léčba. Smrtelná je naštěstí jen malá část případů. Nejlepší prevencí je podle odborníků používání kvalitního repelentu. O případu informovala Mladá fronta Dnes a portál Tn.cz.

V České republice zatím není znám případ, kdy by se západonilská horečka přenesla z komára na člověka. Riziko přenosu však existuje. Virus se na jih Moravy dostal spolu s novým druhem exotických komárů, konkrétně komárem tygrovaným (viz foto). 

komar-tygrovany.jpg

Na jižní Moravě hlavně v okolí Lednice

Výskyt komára tygrovaného mají vědci potvrzený především v okolí lednických rybníků. „Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice," řekl Mf Dnes epidemiolog Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně. Komáři se nejčastějí zdržují u stojaté vody, žít však můžou i ve městech.

komar-tygrovany2.jpg

Onemocnění západonilskou horečkou se projevuje stejně jako běžná viróza - bolení svalů a kloubů, zimnice, horečka. Inkubační doba od štípnutí je 3 ař 14 dní. U velké části lidí nemoc proběhne bez vážnějších příznaků. Podle TN.cz se však zhrub u jednoho ze 150 lidí dostane do vážnější fáze, kdy postihne nervový systém a podobně jako u klíšťové encefalitidy může přejít v zánět mozku, mozkových blan nebo v obrnu nervů.

Ochraňme se repelentem

Nejlepší prevencí proti nemoci, respektive jejímu původu - tj. bodnutí hmyzem, je podle odborníků používání kvalitního repelentu.

Autoři | Foto Flickr.com | Zdroj MfDnes, TN.cz

Štítky komár tygrovaný, nemoc, Západonilská horečka, smrt, jižní Morava, Jihomoravský kraj, Česko, repelent, Mladá fronta DNES, Krajská hygienická stanice, Morava, Lednice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se pohybují komáři infikovaní smrtelně nebezpečnou západonilskou horečkou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.