Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě řádí klíšťata. Oproti loňsku se zdvojnásobil počet případů vážné encefalititdy

Hygienici v Jihomoravském kraji do poloviny června zaznamenali 14 případů klíšťové encefalitidy, což je více než dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku. Zvýšenou aktivitu klíšťat, která encefalitidu přenášejí, zavinilo teplo a vlhké počasí. Lidé by se měli nechat očkovat.

Každý rok jsou desítky případů encefalitidy, která může skončit i smrtí. Za loňský rok bylo v kraji 43 případů encefalitidy i s jedním úmrtím, o rok dříve 35 případů. „Letos v květnu jsme měli čtyři případy a byla to obvyklá hodnota. Za půlku června už máme ale 10 případů, což bylo za celý loňský červen. Vlhké počasí přispělo k tomu, že se zvýšilo riziko onemocnění," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.Letos zatím nikdo z nakažených nezemřel.

Encefalitida postihuje nervový systém a může způsobit nemoci jako epilepsie, obrna, v krajním případě hrozí smrt. Proti encefalitidě zatím nebyl vyvinutý lék, ale dá se proti ní očkovat. Klíšťata přenášejí i další nemoci jako například boreliózu.

Podle Ciupek je ročně na jižní Moravě asi 300 až 400 případů boreliózy. Nemá ale tak dramatický vývoj a riziko úmrtí, způsobuje například záněty kloubů nebo třes rukou.

Proti borelióze se nelze očkovat, ale je proti ní účinná léčba. Kromě očkování se lidé mohou chránit repelenty, vhodným oděvem při cestě do přírody nebo tím, že nebudou chodit do vysoké trávy. 

Nejohroženější skupinou jsou starší lidé. Podle hygieniků často dohlížejí na děti, ale sebe zanedbávají. Starší člověk se přitom s encefalitidou vyrovnává hůř.

Jihomoravský kraj patří k rizikovým lokalitám. Rizikovým místy jsou okolí řek Svratka, Svitava, Oslava, ale také okolí Brněnské přehrady, Křetínská přehrada, Vranovská přehrada a okolí lesů.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky klíšťata, encefalitida, zvýšení, jižní Morava, Jihomoravský kraj, nemoc, lymská borelióza, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě řádí klíšťata. Oproti loňsku se zdvojnásobil počet případů vážné encefalititdy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.