Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na chřipku zemřelo na jižní Moravě už šest lidí, třicet je ve vážném stavu na přístrojích

Na jižní Moravě zemřelo od začátku chřipkové epidemie už šest lidí. Dalších 30 skončilo s vážnými problémy v nemocnici na přístrojích. Epidemie začala na přelomu ledna a února. Nyní je v kraji mezi 1,2 milionu obyvatel asi 26.500 nemocných. Pětina z toho je chřipka a zbytek akutní respirační onemocnění. V nemocnicích nadále platí zákaz návštěv.

Šest mrtvých, třicet lidí na přístrojích

Situace je obdobná jako minulý týden, kdyby bylo 27.000 nemocných. Na 100.000 obyvatel připadlo za poslední týden 2193 nemocných, minulý týden to bylo 2247 nemocných. Mírný pokles ale kazí nárůst vážných případů. „Narostl nám počet takových případů, kdy je nutná podpora dýchání a dalších životních funkcí. Takových případů máme 30, což je moc. Loni ve stejnou dobu jsme jich měli 21. Tito lidé často končí na oddělení ARO," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Podle ní jsou někdy závažné případy zbytečné. „Dalo se jim předejít očkováním. Často jsou to lidé se zdravotním handicapem, pro které je očkování hrazené pojišťovnou. Jsou to například lidé s onemocněním dýchacího systému, s chronickým onemocněním srdce nebo diabetici," řekla Ciupek. Šest lidí už zemřelo, avšak podle ní nejsou úmrtí na chřipku nic neobvyklého. „U závažného průběhu chřipky to bohužel může nastat, že může mít za následek úmrtí," dodala Ciupek.

Vede Hodonínsko a Blanensko

Nejvíce zasaženým okresem je tento týden Hodonínsko, kde připadá na 100.000 obyvatel 2840 nemocných, minulý týden to bylo Blanensko s nemocností přesahující 2700 na stejný počet obyvatel. Podle Ciupek se za poslední týden výrazně zvýšil počet nemocných lidí v kategorii nad 60 let. „U nich může být chřipka komplikovaná s ohledem na ostatní nemoci," poznamenala Ciupek. Nemocí jsou jinak zasažené všechny věkové kategorie a všechny okresy.

Hygienici sbírají informace pouze od praktických lékařů, takže nemocných lidí může být mnohem více. Návštěvy pacientů zakázaly Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, ale i nemocnice v Kyjově, Hodoníně nebo Břeclavi.

Akutní respirační nemoci zahrnují nachlazení, rýmu a z toho plynoucí záněty dutin nebo průdušek. Chřipka zasáhne celý organismus a doprovázejí ji vysoké horečky.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky chřipka, úmrtí, nemoc, vážný stav, statistika, jižní Morava, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, okres Blansko, okres Hodonín, Nemocnice Kyjov, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na chřipku zemřelo na jižní Moravě už šest lidí, třicet je ve vážném stavu na přístrojích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.