Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravské nemocnice zakazují kvůli chřipkové epidemii návštěvy

Nemocnice v Jihomoravském kraji zakazují návštěvy kvůli chřipkové epidemii. Doporučení k zákazu dnes vydala lůžkovým zařízením Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje. Za poslední týden se počet nemocných akutními respiračními nemocemi a chřipkou zvýšil z 20.000 na 23.000. Jižní Morava má 1,2 milionu obyvatel. Zvýšil se i podíl chřipky, která tvoří čtvrtinu.

Návštěvy zakáže od soboty například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, řekla její mluvčí Petra Veselá. Stejný krok učini i Fakultní nemocnice Brno. Zákaz návštěv platí už delší dobu v Kyjově, Vyškově nebo Hodoníně. Na doporučení hygieniků reagovalo podle vedoucí protiepidemického odboru stanice Renaty Ciupek už i několik domovů pro seniory.

Hygienici berou statistiku nemocných z ordinací lékařů, proto může být počet lidí zasažených nemocí ještě větší. „Zaznamenali jsme nárůst u lidí v produktivním věku. Přitom tito lidé se snaží nemoc vyléčit nejprve sami, a teprve když je jim opravdu zle, vyhledají lékaře," uvedla Ciupek.

Chřipková epidemie je na jižní Moravě od konce ledna a měla pozvolný nástup. Tehdy bylo kolem 1700 nemocných na 100.000 obyvatel. Poté počet přesáhl 1900 nemocných na 100.000 obyvatel. Další nárůst zarazily počátkem února jarní prázdniny, díky nim byl pokles na hranici epidemie. Po prázdninách se však počet nemocných znovu zvýšil a přesáhl počet 1950 na 100.000 obyvatel.

Akutní respirační onemocnění obsahují nachlazení, rýmu a z toho plynoucí záněty dutin nebo průdušek. Chřipka podle Ciupek zasáhne celý organismus a schvátí ho, doprovázejí ji vysoké horečky trvající i několik dní. Hygienici nabádají k dodržování hygieny rukou a dýchacích cest. „V případě vzniku nemoci je potřeba věnovat pozornost léčbě a onemocnění nepřecházet," zdůraznila Ciupek. Loni chřipka dosáhla hranice skoro 2500 nemocných na 100.000 obyvatel.
  

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky chřipka, epidemie, jižní Morava, zákaz návštěv, Jihomoravský kraj, návštěva, nemoc, Krajská hygienická stanice, Petra Veselá, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Vyškov, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské nemocnice zakazují kvůli chřipkové epidemii návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.